Schimdt  a primit 55,6 milioane dolari în acţiuni cadou şi 38,1 milioane dolari în opţiuni. Restul de 7,2 milioane dolari a venit din salariul lui Schmidt de 937.500 dolari şi alte compensaţii. În 2010, el a fost plătit cu 313.200 dolari.
Schmidt, în vârstă de 56 de ani, care a fost numit CEO (director general executiv) în 2001, a demisionat cu un an în urmă, punându-l pe Larry Page la loc în funcţia de frunte a celui mai mare motor de căutare din lume. Page şi co-fondatorul Serghei Brin, cei mai mari acţionari ai Google, au fost plătiţi fiecare cu câte un dolar anul trecut, ca parte a unui plan pus în aplicare în 2004.
În timp ce acţionarii ar trebui să monitorizeze pentru a se asigura că stimulentele lui Schmidt sunt în linie cu ţintele companiei, plata sa nu ar trebui văzută ca o recompensă doar pentru 2011, spune David Larcker, profesor de guvernanţă corporativă la Stanford.
„Este un număr destul de mare care ar trebui să îţi atragă atenţia şi este adecvat pentru acţionari să întrebe de ce este atât de mare. Ai vrea să te simţi confortabil că aceasta corespunde noii sale poziţii, lucrurilor noi pe care vrea să le facă. Dar aceasta este un grant multianual – probabil nu vom mai vedea acest lucru în fiecare an”, spune Larcker.
Schmidt a fost recompensat cu cu acţiuni cadou cu o valoare ţintă de 100 milioane dolari, în legătură cu tranziţia sa de anul trecut către poziţia de preşedinte executiv, potrivit raportărilor. Premiile vor acoperi o perioadă de patru ani fără vreo cerinţă de performanţă.
“Acest fel de volatilitate în plăţi de-a lungul timpului este neobişnuită. Dar premierea în acţiuni şi opţiuni pe acţiuni, la o valoare aşteptată, ar putea urca sau cobârî”, spune Larcker.
Niki Fenwick, un purtător de cuvânt al Google, a refuzat să comenteze.
Tim Cook, CEO al Apple, a primit de asemenea un pachet de compensaţii pentru mai mulţi ani. Cook va primi pentru 2011 o plată de 378 milioane dolari, unul din cele mai mari pachete oferite vreodată. Acesta include 376,2 milioane dolari în acţiuni, din care jumătate vor acoperi cinci ani şi restul – 10 ani.