"Prin lege să creăm o reglementare constituţională prin care, practic, toate părţile să-şi asume o parte din consecinţele acestei devalorizări. Pentru că nu este corect ca să preia integral sistemul bancar sau să preia integral utilizatorii – clienţii aceste consecinţe şi, bineînţeles, statul, care este garantul a tot ce s-a întâmplat, trebuie şi el să îşi asume parţial aceste consecinţe", a spus Viorel Ştefan.

El a solicitat, în şedinţa de miercuri, reprezentanţilor Ministerului Finanţelor să pună la dispoziţia Comisiei rezultatele negocierilor cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

"Ideal este ca noi, printr-o lege aplicată, de fapt să reglementăm o înţelegere prealabilă între cele două părţi – sistemul bancar, instituţiile de credit pe de o parte, utilizatorii de servicii financiare, pe de altă parte. În ciuda aparenţelor, cred că s-au făcut paşi în această direcţie şi, de aceea, vreau să valorificăm mai bine rezultatul muncii celor care au fost implicaţi. Mai exact, Ministerul de Finanţe cu ARB, începând din martie, aprilie au avut negocieri şi au căzut în mare asupra unei formule de conversie, care să fie funcţională. Funcţională înseamnă să satisfacă interesele utilizatorilor de credite, iar pe de altă parte să nu inducă efecte nedorite în sistemul bancar. Deci, să fie însuşit inclusiv de instituţiile de credit. Eu cred că aceste lucruri transpuse în amendamente ale comisiei noastre, aduse la o formă care se pretează a fi text de lege, ar putea să deblocheze situaţia", a explicat deputatul.

Întrebat dacă optează pentru o reducere a unui procent între 15 şi 25% din valoarea creditului sau pentru plata la valoarea medie a cursului aşa cum s-a propus, preşedintele Comisiei s-a abţinut să spună procente.

"La nivel de principiu ca să funcţioneze trebuie ca la momentul conversiei să opereze un discount. Deci, soldul de rambursat să se diminueze cu o valoare care să fie suportabilă de către creditor şi care să facă posibil ca prin rescadenţarea creditului, prin restructurarea acestui credit, el să fie adus în condiţii de piaţă comparabile cu ceea ce se întâmplă astăzi cu un credit nou. (…) Acest lucru se întâmplă doar prin operarea cu un discount la momentul conversiei după care alinierea la nivelul de piaţă existent astăzi pentru creditele noi. Că acest lucru se va aşeza pe 15% discount pe 20-25% e greu să spun astăzi. Un singur lucru pot să spun, din informaţiile mele Volksbank, care este singura bancă care a ajustat astfel peste 17.000 de dosare de credite, a operat cu un discount de 22% şi toată lumea a fost mulţumită. Deci, ceea ce a putut să facă Volksbank ar putea teoretic să facă orice instituţie de credit având în vedere că Volksbank este banca care a avut cel mai încărcat portofoliu de astfel de credite", a conchis Ştefan.

Membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au hotărât săptămâna trecută readucerea în dezbatere şi punerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ privind conversia creditelor iniţiat de deputatul PSD Ana Birchall. AGERPRES