Fidesz, partidul naţionalist de dreapta condus de Orban, încearcă să obţină un al treilea mandat consecutiv. Partidul conduce în sondajele de opinie, însă a suferit o înfrângere neaşteptată duminică la alegeri municipale parţiale, când un independent sprijinit de opoziţie a învins detaşat un candidat al Fidesz la o primărie. 

Într-un interviu acordat vineri postului naţional de radio, Orban a spus că partidele de opoziţie vor face front comun şi vor prezenta un singur candidat pentru a concura împotriva Fidesz în fiecare circumscripţie. 

Analiştii politici au spus că rezultatul acestui scrutin parţial ar putea schimba dinamica în cadrul opoziţiei, care are dificultăţi în a reprezenta o contrapondere serioasă la adresa puterii. 

Socialiştii, formaţiunea naţionalistă Jobbik, cel mai puternic partid de opoziţie, şi partidele liberale mai mici de stânga nu au prezentat până acum un front comun împotriva Fidesz la nivel naţional. 

Alegerile parţiale "au fost un test şi acest lucru se va repeta în câteva circumscripţii", a spus Orban. 

"În cele din urmă, în fiecare circumscripţie va fi un candidat din partea opoziţiei, care va sprijini imigraţia, şi candidatul nostru, care se opune imigraţiei", a afirmat premierul. 

Orban a spus că dacă Ungaria va deveni o 'ţară a imigranţilor', acest lucru va aduce "teroare, femei şi fete care nu vor mai fi în siguranţă, iar identitatea noastră culturală va fi slăbită şi se va evapora încet". 

El a reiterat că statele membre ale blocului comunitar din Europa Centrală – Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria -, alături de Austria şi landul german Bavaria au respins politicile privind migraţia ale Uniunii Europene. 

"Atât Germania, cât şi Bruxellesul atacă Polonia, deoarece dacă slăbesc Polonia, slăbesc întreaga Europă Centrală. Şi în acest fel slăbesc de asemenea opoziţia din Europa Centrală faţă de imigraţie", a spus Orban. 

Premierul ungar a fost unul dintre cei mai vocali oponenţi ai cotelor obligatorii de imigranţi propuse de Uniunea Europeană. 

Orban a mai afirmat că opoziţia va folosi fonduri de la finanţatorul american George Soros şi va beneficia de ajutorul instituţiilor media cu proprietari străini care operează în Ungaria. Soros este acuzat cu regularitate de Fidesz şi de Orban de faptul că ar sprijini venirea a milioane de imigranţi în Europa, lucru negat de finanţatorul de origine maghiară. 

Sprijinul electoral pentru Fidesz a scăzut la 29% în februarie, de la 32% în ianuarie, însă partidul este favorit la câştigarea alegerilor, a arătat miercuri un sondaj de opinie al Institutului Republikon. (Sursa: Agerpres)