Într-un interviu acordat cotidianului, Rajoy a fost întrebat dacă este pregătit să invoce articolul 155 din Constituţia Spaniei, care îi permite să destituie guvernul regional şi să organizeze alegeri anticipate în Catalonia. Prim-ministrul a răspuns: ‘Nu exclud absolut nimic în limitele legii (…) În mod ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea unor soluţii extreme (…) Mi-ar plăcea ca ameninţarea că va fi declarată independenţa să fie retrasă cât mai curând posibil’. El a susţinut că nu intenţionează să convoace alegeri anticipate şi la nivel naţional.

Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, urmează să se adreseze marţi parlamentului regional, iar ulterior forul legislativ ar putea discuta declararea independenţei.

Rajoy a afirmat că 4000 de poliţişti trimişi în Catalonia cu ocazia referendumului pentru independenţă de duminica trecută vor rămâne în provincie până la încheierea crizei. Intervenţiile poliţiei împotriva secesioniştilor s-au soldat cu aproximativ 900 de răniţi. În ciuda eforturilor autorităţilor spaniole de a bloca desfăşurarea consultării populare, au votat peste 2,2 milioane din cei 5,3 milioane de cetăţeni ai provinciei, iar 90% din voturi au fost pentru secesiunea faţă de Spania.

Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă în mai multe oraşe din Spania, cerând un dialog între guvernul de la Madrid şi cel provincial, de la Barcelona, pentru a pune capăt crizei politice. AGERPRES