"Italia şi restul Europei, lovite de actuala criză a datoriilor suverane, sunt capabile să depăşească acest moment dificil, chiar dacă examenele la care suntem supuşi nu se vor termina în curând", a afirmat marţi Monti, înainte de a se deplasa la Paris, unde se va întâlni cu preşedintele Francois Hollande, într-un interviu acordat postului de radio RAI 1, în care a confirmat şi bunele raporturi dintre guvernul italian şi guvernul german.

"Noi, la fel ca restul Europei, ne apropiem de sfârşitul tunelului crizei şi începem să vedem lumina", a spus Monti, care a mai adăugat: "Deciziile luate la nivel european, la sfârşitul lunii iunie, au fost foarte importante şi acum începem să vedem rezultatele, şi anume o mai mare disponibilitate a instituţiilor europene şi a guvernelor europene de a pune în practică aceste decizii. Cheia de boltă a depăşirii crizei va trebui să fie aplicarea imediată a deciziilor luate de Consiliul European, la Bruxelles, la sfârşitul lunii iunie", este de părere şeful executivului italian.

Monti a vorbit şi despre tulburările politice din Italia şi le-a cerut partidelor să ajungă la un acord asupra unei noi legi electorale, în vederea alegerilor parlamentare din aprilie 2013..

În acest context intern de criză economică şi politică, Monti începe azi un tur european de vizite oficiale, în Franţa, Finlanda şi Spania, unde va purta convorbiri legate de criza din zona euro.