Letonia este ‘pe şine’ în vederea intrării în zona euro în 2014 în cazul în care condiţiile de admitere sunt aplicate în manieră echitabilă, a afirmat el într-un interviu acordat la Riga agenţiei franceze de presă. ‘În acest moment, avem o problemă cu interpretarea de către BCE a criteriilor de la Maastricht’, a explicat el, denunţând o ‘manipulare’.

Criteriile de la Maastricht se referă la nivelurile de îndatorare, de deficit şi de inflaţie ale candidaţilor la moneda europeană, dar şi la stabilitatea ratelor lor de dobândă, pentru a le evalua viabilitatea economică. Însă aceste reguli au fost încălcate frecvent de multe dintre cele 17 membre ale zonei euro, iar criza datoriei a incitat la mai multă disciplină.

Letonia ar urma să ajungă să respecte toate aceste criterii până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea adopta euro în 2014 dacă BCE nu se va opune acestui lucru.

În ceea ce-l priveşte, Dombrovskis reproşează BCE că ia drept termen de referinţă nivelurile de inflaţie cele mai scăzute înregistrate în ţări constrânse să adopte măsuri de austeritate de FMI pentru a evalua situaţia economică a unei ţări candidate.

Fostă republică sovietică cu 2 milioane de locuitori, Letonia, s-a alăturat Uniunii Europene în 2004. Moneda sa actuală, latul, este ataşată de euro. ‘Noi ştim ce sunt criteriile de la Maastricht. Ne dorim doar ca ele să fie aplicate într-o manieră echitabilă’, a conchis şeful executivului leton.
SURSA: Agerpres