„Importurile de automobile şi componente auto din ţara noastră nu au afectat niciodată securitatea naţională a SUA şi acest lucru nu se va întâmpla în viitor”, a declarat Abe în cadrul unei conferinţe de presă cu prilejul încheierii sesiunii parlamentare.

Washingtonul a lansat o anchetă în luna mai pentru a stabili dacă vehiculele din import reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA.

Trump a ameninţat de mai multe ori că va impune taxe vamale, aceasta fiind o parte esenţială a mesajului său economic, invocând în repetate rânduri deficitul comercial din sectorul auto american provocat în special de importurile din Germania şi Japonia.

Abe a spus că firmele japoneze au construit aproximativ 3,8 milioane de vehicule anual în Statele Unite, mai mult decât dublul numărului de vehicule exportate în SUA din Japonia.

„Restricţiile comerciale nu vor fi în beneficiul nimănui şi noi vom continua să explicăm acest lucru în SUA şi vom lucra îndeaproape cu ei pentru a ne asigura că aceste taxe nu vor fi impuse”, a spus Abe.

Agerpres