"Politicile de austeritate au închis orizontul. Au transformat viitorul într-o ameninţare. Au amplificat teama", a scris şeful guvernului italian, care urmează să se întâlnească luni la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez Francois Hollande.

Deşi este necesar "să avem ordine în conturi" şi "să nu susţinem greierul în detrimentul furnicii", este de asemenea esenţial să fie sprjinită creşterea economică în Uniunea Europeană, a adăugat el.

"Dacă nu există creştere, nu există locuri de muncă. Dacă nu există investiţii, nu există ziua de mâine. Dacă nu există flexibilitate (bugetară), nu există comunitate", a afirmat premierul italian.

Italia pledează de mult timp pentru relaxarea regulilor privind disciplina bugetară apărată cu fermitate de Germania şi pentru o politică de investiţii în favoarea creşterii.

Uniunea Europeană este în criză, însă în continuare prezentă, chiar dacă astăzi trebuie să o 'reînnoim', a mai scris Renzi, care a avut sâmbătă seară un dineu cu preşedintele francez, înaintea întâlnirii de luni de la Berlin, cu o zi înainte de summitul european centrat pe consecinţele Brexit-ului.

"Europa nu este terminată. Ea există în continuare. Trebuie doar să fie eliberată de resentiment, de proceduri şi de miopie", a adăugat el.

SURSA: Agerpres