A fost prim-ministru timp de 12 ani consecutiv, un caz unic de longevitate în acea țară din Orientul Mijlociu și nu a ezitat să facă și să desfacă alianțe interne sau să dea cuvântul iarăşi alegătorilor. Atât de mult, încât în ​​ultimii doi ani israelienii au votat în alegeri legislative de patru ori, astfel că președintele Reuven Rivlin a comentat că “democrația s-a epuizat”. Cu toate acestea, spectrul unei a cincea runde de alegeri pluteşte în aer, după o zi în care procesul primului-ministru a început în etapa preliminară, iar șeful statului a audiat partidele pentru a afla în cine au încredere pentru a fi numit prim-ministru, deocamdată neexistând unul capabil să întrunească voturile a 61 de deputați, transmite Diario de Noticias.

Acuzațiile inițiale ale procuroarei Liat Ben-Ari

Ședința judecată la tribunalul din Ierusalimul de Est, prima în două luni, a fost marcată de prezența lui Benjamin Netanyahu, acuzat de fraudă, abuz de încredere și corupție în trei cazuri, în timp ce în stradă manifestau susținătorii și criticii primului-ministru. După ce a ascultat acuzațiile inițiale ale procuroarei Liat Ben-Ari, în care aceasta le-a spus judecătorilor că primul-ministru era implicat “într-un caz grav de corupție guvernamentală”, Netanyahu a părăsit sala de judecată.

El a fost acuzat de procuroare că a acceptat cadouri nepotrivite și că a făcut schimb de favoruri de reglementare cu oamenii de afaceri din mass-media pentru o prezentare pozitivă. Ben-Ari a afirmat că Netanyahu “a făcut uz nelegitim de marea putere guvernamentală care i-a fost încredințată” în relațiile sale cu directori ai mass-media “pentru a-i favoriza problemele personale”.

Ce au spus martorii?

Începutul etapei preliminare, în care o serie de martori se aşteaptă să se poziţioneze împotriva primului-ministru, a început cu fostul director al site-ului de știri Walla, Ilan Yeshua. Acesta a declarat că primea în mod regulat instrucțiuni din partea aliaților lui Netanyahu pentru a publica articole favorabile primului-ministru și informații care îi denigrau rivalii. “Era clar că eram un site care făcea ceea ce ne cerea cabinetul primului-ministru”, a declarat Yeshua la tribunal.

Nu arareori, înşişi proprietarii companiei, Bezeq, alegeau titluri și fotografii. Shaul și Iris Elovitch sunt inculpați în așa-numitul caz 4000, suspectați fiind că au beneficiat de sute de milioane de dolari. Fostul director a declarat că redacția era furioasă în privinţa acestei ingerinţe, astfel că un editor l-a supranumit pe Netanyahu “Kim”, o aluzie la dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Potrivit mărturiei lui Yeshua, o țintă-cheie a presupusei campanii de defăimare a lui Netanyahu a fost Naftali Bennett, fostul protejat al primului-ministru, care acum conduce partidul naționalist religios Yamina, ceea ce ar putea însemna probleme pentru Netanyahu, care probabil va avea nevoie de sprijinul lui Bennett pentru a forma un guvern.

Într-un mesaj televizat neprogramat, la câteva ore după încheierea audierii, primul-ministru la final de mandat a atacat procuratura. “Așa arată o lovitură de stat”, a afirmat acesta, folosind din nou sintagma “vânătoare de vrăjitoare”.

Președintele israelian a sugerat ca un guvern să fie format de altcineva decât Netanyahu

În acest context, Reuven Rivlin a sugerat posibilitatea de a încredinţa misiunea de a forma un guvern altcuiva decât Netanyahu, al cărui partid Likud a câștigat alegerile cu 24,1% din voturi. “Pot exista alte considerații, inclusiv considerente bazate pe valori cu privire la care nu știu dacă președintele are autoritate”, a afirmat Rivlin, care are timp până mâine să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru.

Rivlin a petrecut ziua de luni ascultându-i pe reprezentanții partidelor alese în Knesset care şi-au prezentat candidaturile și s-a arătat pesimist referitor la formarea unei coaliții.

Netanyahu a primit recomandarea a 52 de deputați, centristul Yair Lapid a 45 și Bennett a șapte. Restul de 16 deputați, din partidele arabe și din Tikva Hadasha (de dreapta) s-au abținut, deși acesta din urmă susţine o coaliție condusă de Yesh Atid, partidul lui Lapid, al doilea clasat la alegeri, și partidul Yamina, al lui Bennett, al cincilea ca număr de voturi. La sfârșitul zilei, Lapid a confirmat că au loc negocieri pentru materializarea acestei coaliţii. Cu toate acestea, președintele poate sfârşi prin a-i încredinţa lui Netanyahu sarcina de a forma un guvern, dispunând atunci de 42 de zile în acest scop.