"Aderarea noastră la euro este o garanţie a stabilităţii monetare şi creează condiţiile propice pentru o creştere durabilă. Păstrarea euro este singura noastră opţiune", a declarat Papademos în discursul său de politică generală în faţa Parlamentului. El a recunoscut că următoarea perioadă va fi una dificilă pentru Grecia, pentru că actualul guvern trebuie să aplice planul european de salvare.

Noul premier a format un guvern pe 11 noiembrie, după patru zile de certuri politice, care trebuie să pună în aplicare măsuri de buget şi decizii referitoare la planul de salvare european din 26 octombrie în valoare de 130 miliarde de euro. Papademos a subliniat că "în pofida sacrificiilor poporului, evoluţia crizei este, în continuare, nesigură", dar că ţara poate fi salvată, iar asta depinde doar de greci.

Guvernul german a sugerat luni că ţărilor ar trebui să li se permită să părăsească zona euro în cazul în care sarcina de a rămâne devine prea grea. În acest sens, partidul cancelarului german Angela Merkel a aprobat o moţiune prin care cere ca o ţară să poată ieşi în mod voluntar din zona euro, informează Bloomberg.