"Condiţia decisivă pentru finanţarea efortului de dezvoltare este reuşita operaţiunii de recapitalizare a băncilor", a declarat permierul grec în deschiderea unei conferinţe destinată sprijinirii IMM-urilor. Acesta a reamintit că pentru a putea demara procedura de recapitalizarea băncilor Grecia a primit joi o primă tranşă de 25 de miliarde de euro de la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), în conformitate cu cel de al doilea plan de sprijin convenit cu UE şi FMI.

"Această sumă este doar prima jumătate din fondurile care vor fi alocate pentru operaţiunea de recapitalizare a băncilor", operaţiune care ar urma să fie finalizată de noul guvern rezultat în urma alegerilor legislative din 6 mai, a adăugat Lucas Papademos. Premierul grec a subliniat că după recapitalizare, băncile elene vor trebui să susţină economia reală şi să acţioneze rapid pentru a finanţa IMM-urile, care în Grecia sunt responsabile pentru 85% din salariaţii din sectorul privat faţă de o medie de 67% în UE.

Acordul de ştergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privaţi în luna martie a acestui an a antrenat pentru băncile comerciale greceşti pierderi semnificative în portofoliile lor de obligaţiuni guvernamentale. Primele patru bănci greceşti ar urma să anunţe vineri după-amiază pierderi record pentru anul 2011.