Primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

‘Dorim să stabilim un calendar foarte precis şi concret de colaborări economice între ţările noastre, în beneficiul popoarelor noastre. România, prin companiile pe care le are, poate participa la proiecte în domeniul tehnologiei avansate din ţara dumneavoastră. De asemenea, companiile româneşti pot participa la proiectarea şi construcţia de linii de înaltă tensiune, de exemplu, din Turkmenistan’, a spus Boc.

Premierul român s-a declarat convins că România şi Turkmenistanul pot colabora strâns în domeniul energetic, în special în proiectele privind Nabucco, AGRI şi Oleoductul Paneuropean. ‘După cum sunt convins că vom putea colabora foarte bine în cele trei mari proiecte europene pe care sunt convins că le cunoaşteţi – Nabucco, AGRI sau PEOP, adică proiecte în domeniul energetic. Sunt convins că întâlnirea noastră se va consolida cu proiecte pe care le vom pune în aplicare’, a afirmat şeful Executivului.

La rândul său, Gurbangulî Berdîmuhamedov i-a mulţumit lui Emil Boc pentru sprijinul acordat Comisiei Interguvernamentale româno-turkmene în domeniile economic şi tehnico-ştiinţific. ‘Vă mulţumesc pentru sprijinul pe care îl acordaţi activităţii Comisiei Interguvernamentale. Turkmenistanul s-a transformat într-o adevărată platformă energetică’, a spus preşedintele turkmen.

Prin Acordul economic interguvernamental, încheiat în iulie 2008, a fost creată Comisia Interguvernamentală româno-turkmenă de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, ca un cadru suplimentar menit să identifice şi să promoveze posibilităţile de dezvoltare a colaborării bilaterale, potrivit ministerului Afacerilor Externe.

La Palatul Victoria au mai fost prezenţi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.