Borisov, care se află la Bucureşti pentru congresul Partidului Popular European, a declarat în faţa ziariştilor bulgari care îl însoţesc că a avut o întâlnire cu premierul român Victor Ponta şi cei doi au stabilit ca săptămâna viitoare să treacă pe pod. Borisov a mai adăugat că şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi-a confirmat prezenţa în timpul inspecţiei podului dintre Calafat şi Vidin.

Săptămâna trecută, ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski a declarat că ultimul segment al construcţiei podului Calafat-Vidin va fi instalat în câteva zile. Întrebat de Agerpres dacă ar fi posibil ca, la data de 1 ianuarie 2013, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, să traverseze fluviul pe acest pod, aşa cum îşi dorise în această vară, Moskovski a declarat că, cel mai probabil, acest lucru va fi posibil chiar în următoarele câteva zile.

După instalarea ultimului segment, urmează lucrări de finalizare, a căror efectuare depinde de condiţiile meteorologice, a precizat Moskovski în cardul unei conferinţe de presă comune cu ministrul român al transporturilor şi infrastructurii, Ovidiu Silaghi, care a vizitat Sofia la 11 octombrie, cu ocazia semnării unui memorandum pentru înfiinţarea unui comitet interinstituţional pentru dezvoltarea durabilă a transportului intern pe apă în sectorul româno-bulgar al Dunării.

Podul Calafat-Vidin, al doilea care leagă malurile bulgăresc şi românesc ale Dunării, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, două benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costul construcţiei, care până în anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului.

În acest moment, între România şi Bulgaria există un singur pod peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse.
SURSA: Agerpres