Denumită ”Raftul Românesc”, inițiativa crește prezența cărnii de porc autohtone la raft în magazinele Kaufland, sprijinind astfel dezvoltarea micilor fermieri români. Programul susține în mod durabil dezvoltarea capacității de producție interne a cărnii de porc și răspunde cu o soluție la faptul că în România, circa 60% din carnea de porc din comerț provenea din alte țări.

”Programul este o colaborare pe termen lung privind preluarea de porcine tinere pentru îngrăşare în scop de abatorizare. Cooperativa a adunat peste 100 de fermieri mici şi mijlocii care se ocupă de creşterea porcinelor pentru a face posibil acest program. După tăiere, carnea proaspătă ajunge pe rafturile magazinelor Kaufland în întreaga reţea. Obiectul programului este să ajungem la peste 300.000 de porci livraţi pe an în anul 2020”, a spus Valer Hancaş, manager Corporate Affairs şi Comunicare Kaufland România, prezent la evenimentul de lansare. Potrivit lui, în prezent, sunt livraţi în reţeaua de magazine peste 400 de porci pe zi, cantitate care se va dubla până la finalul acestui an.

”Raftul Românesc” este primul program național cu circuit complet de la fermier la raft, care crește semnificativ prezența cărnii de porc românești în comerțul modern în rețeaua Kaufland România. Programul include peste 50% dintre fermierii mici și mijlocii din România, și le oferă acestora garanția preluării integrale a porcilor născuți și crescuți în țara noastră, precum și sprijin pentru dezvoltare și consiliere.

De asemenea, acesta este și primul program în care o companie de retail deschide un raft dedicat 100% produselor românești, încurajând alegerea acestora și implicit economia locală. Raftul Românesc, prezent exclusiv în rețeaua Kaufland România, va oferi carne de porc cu proveniență 100% din România.

Inițiativa este structurată pe doi piloni: colectarea cărnii de porc de la fermierii români și schimbarea formatului de hrană a porcilor din program, într-unul exclusiv românesc.  

„Se va ajunge la 800 de porci pe zi adică aproximativ 150-160.000 de kilograme pe săptămână sau 8.500 de tone de carne pe an. Avem obiective setate la finalul fiecărui an, ca atare la finalul anului 2018 vom lua 180.000 de porci pe an, iar la finalul 2019 targetul este de a depăşi 250.000 de porci pe an. În momentul în care programul va ajunge la maturitate vom prelua peste 60% din carnea de porc locală”, a mai spus Hancaş.

 

Programul este implementat treptat, iar în prezent, Kaufland România deja primește livrări de peste 400 de porci/zi și crește progresiv, de la o săptămână la alta, urmând ca până la finalul anului să dubleze cantitatea.    

Prin inițierea acestui program, misiunea retailerilor este de a dezvolta, în mod durabil, agricultura națională și bunăstarea animalelor în lanțul de aprovizionare, prin majorarea aportului de carne proaspătă provenind din producția internă de porci, de la ferme mici și mijlocii din România.

Astfel, pe de-o parte, Cooperativa Agricolă „Țara Mea” este responsabilă de întregul lanț de planificare, coordonare, de livrare a tineretului porcin la exploatațiile de îngrășare, de menținere a relației cu cei peste 100 de mici fermieri din program și de gestionare a volumului cărnii. Pe de altă parte, Kaufland România garantează preluarea integrală în rețeaua națională de magazine a cantității de carne proaspătă de porc provenite din program, într-un spațiu de vânzare dedicat – ”Raftul Românesc” – amenajat special pentru a încuraja clienții să opteze pentru produse de proveniență locală.

Programul oferă un sprijin atât de necesar micilor fermieri, pentru a crește, și invităm și alți fermieri să se alăture programului. Datorită acestuia, vom găsi la raft mai multă carne gustoasă și proaspată, provenită din porci crescuți în România și la care putem urmări trasabilitatea până la nivel de purcel. Ne bucurăm că am pus în practică primul program de cooperare între fermieri și retail pentru carnea de porc. Asta ne demonstrează din nou că împreună putem avea un parteneriat benefic”, a declarat și Florin Burculescu,  președintele Cooperativei Agricole „Țara Mea”.