Compania Ericsson, cel mai  important furnizor mondial de tehnologie şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii,  a anunţat că, în decembrie 2009, traficul mobil de date a depăşit pentru prima data în istorie traficul de voce la nivel mondial.

Compania Ericsson a dat publicităţii, în cadrul convenţiei CTIA Wireless 2010 desfăşurată în Las Vegas, un studiu care arată că în luna decembrie a anului trecut traficul mobil de date a depăşit traficul de voce la nivel mondial.

Ericsson a aratat că traficul mobil de date mondial a crescut anual cu 280% din 2008 până în prezent şi este estimat că se va dubla de la an la an, pe parcursul următorilor cinci ani. 

 „Concluziile studiului nostru sunt un reper important în industrie, având în vedere că aproximativ 400 de milioane de abonaţi la servicii de broadband mobil generează mai mult trafic de date decât traficul de voce generat de toate cele 4,6 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă din lume”, a declarat Hans Vestberg, preşedinte şi CEO Ericsson, în timpul unei sesiuni de informare de la evenimentul din Las Vegas.

Creşterea traficului mobil provine din accesarea reţelelor sociale

Aproximativ 80% dintre utilizatorii de broadband mobil doresc să poată accesa Internetul la orice oră şi de oriunde s-ar afla.

În acest moment, cea mai mare parte a traficului mobil de date provine din accesarea site-urilor de social networking de pe dispozitivele mobile. Spre exemplu, peste 200 de operatori de telefonie mobile din 60 de ţări oferă şi promovează aplicaţii mobile pe bază de Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi care accesează site-ul de socializare. Acelaşi studiu Ericsson arată că traficul în reţele mobile 3G a fost mai intens decât cel înregistrat în reţelele 2G.

În acelaşi context, Ericsson a demonstrat că, pe măsură ce traficul mobil de date devine mai intens, conexiunea de broadband mobil are tendinţa să devină un element la fel de personal precum telefonul mobil folosit de o persoană. În proporţie de 80%, respondenţii studiului au declarat că nu ar împărţi laptopul personal cu nimeni altcineva, în timp de 65% dintre ei au afirmat că nu şi-ar împărţi conexiunea de broadband mobil. Studiul se bazează pe răspunsurile a 4.580 de utilizatori din şase pieţe telecom mature.

SURSA: Ericsson