Cumpărătorul, Grup Feroviar Român (GFR), a modificat anumite condiţii pentru achiziţionare, comparativ cu oferta iniţială, şi în această situaţie nu poate continua procesul de vânzare, se arată într-o declaraţie publicată de Ministerul Transporturilor din Croaţia. Instituţia va anunţa săptămâna viitoare noile planuri privind privatizarea HZ Cargo. Reprezentanţii GFR nu au comentat informaţia.

Grup Feroviar Român este membru al Grampet Group din România, companie înfiinţată în 1999 şi cel mai mare operator feroviar privat din Sud-Estul Europei.

Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri şi servicii conexe transportului feroviar. GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane şi 260 de locomotive.

Anul trecut, Grampet a fost declarat câştigător al privatizării CFR Marfă, proces care a eşuat în toamnă, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de privatizare.

Grampet, prin compania Grup Feroviar Român (GFR), ar fi trebuit să plătească până la 14 octombrie 2013 toată suma licitată, de 202 milioane de euro, iar statul, prin Ministerul Transporturilor, ar fi trebuit să îndeplinească anumite obligaţii legate de diminuarea capitalului social al CFR Marfă şi de obţinerea acordului din partea băncilor care au creditat compania de stat.

Tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei la acea dată, astfel că procesul a fost declarat eşuat, iar statul român s-a angajat să scoată din nou la privatizare CFR Marfă în 2015.

Grampet participă şi la privatizarea companiei similare din Bulgaria, unde procesul este îngheţat încă din primăvara anului trecut, de la schimbarea Guvernului de la Sofia.

Citiți și ce spunea în urmă cu 10 zile omul de afaceri Gruia Stoica despre procesul de privatizare din Croația