Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a venit cu un semnal extrem. de important pentru întreaga omenire. El a prezentat propuneri de îmbunătăţire a organizaţiei şi cooperării internaţionale, informează sâmbătă DPA.

„Lumea noastră se îndreaptă spre o nouă anormalitate – mai haotică, mai nesigură, mai periculoasă pentru toţi”, a declarat Guterres. El a spus aceste lucruri jurnaliştilor vineri seară, după prezentarea unui nou raport-reper Adunării Generale mai devreme în cursul zilei.

Potrivit acestuia, lumea se îndreaptă în direcţia greşită şi ne aflăm într-un moment crucial. Potrivit acestuia, trebuie să fim extrem de atenți la alegerile pe care le facem.

„Mergem în direcţia greşită şi ne aflăm într-un moment crucial. Alegerile pe care le facem acum ne-ar putea pune pe o cale spre (…) o criză viitoare perpetuă sau un progres către o lume mai verde şi mai sigură”, a spus el.

Propunerea ONU de organizare a unui summit global

În raport, numit Agenda Noastră Comună, Guterres a propus organizarea unui summit global în doi ani pentru a lua în considerare chestiuni inclusiv cum trebuie protejate bunurile globale – precum oceanele – şi realizarea aspiraţiilor comune ca pacea şi sănătatea globală.

Reprezentantul ONU a spus ce ar presupune acest summit. El a vorbit și de o platformă de urgenţă care să reunească guvernele, sistemul ONU dar și alte instituții.

„Summitul ar putea lua în considerare de asemenea o nouă agendă pentru pace ce ar include măsuri pentru reducerea riscurilor strategice generate de armele nucleare, războiul cibernetic şi armele autonome letale”, a mai spus Guterres.

Şeful ONU a propus de asemenea crearea unei „platforme de urgenţă reunind guvernele, sistemul ONU, instituţiile financiare internaţionale, societatea civilă, sectorul privat şi altele, care ar fi vizate automat în situaţii de criză la scară largă”.

El a sugerat de asemenea că un „emisar special pentru generaţiile viitoare” ar trebui să reprezinte „interesele” acestora.

Sursă foto: Dreamstime