Proiectul legii răspunderii disciplinare va fi susținut de către Ministerul Justiţiei în cadrul dezbaterilor din Senatul României, pentru adoptarea sa neîntârziată, ca prim pas al instituirii unei răspunderi reale a magistraţilor, deopotrivă disciplinară şi materială.
De asemenea, ministerul de resort își exprimă îngrijorarea față de perspectiva reducerii bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), deschisă prin amendamentele formulate la proiectul Legii bugetului pe anul 2012.
În comunicat se reamintește faptul că ANI este nu numai un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ci o instituţie menită să garanteze buna exercitare a funcţiilor publice în România.
În opinia ministrului Predoiu, reducerea, în Parlament, a bugetului ANI propus de Guvern pentru 2012, ar afecta buna funcţionare a acesteia şi ar transmite un semnal defavorabil partenerilor europeni privind sustenabilitatea politică pe termen lung a cadrului normativ de păstrare a integrităţii în funcţiile publice şi combatere a corupţiei.
”La rândul sau, acest semnal s-ar reflecta negativ în Raportul din luna februarie al Comisiei Europene pe Justiţie, anulând eforturi susţinute cu rezultate în cadrul altor obiective din MCV, aşa cum s-a întâmplat în vara anului 2010 prin modificarea şi slăbirea legii ANI, dincolo de remediile cerute de Curtea Constituţională.
Pe de altă parte, reamintim faptul cunoscut că Finlanda şi Olanda au exprimat interesul pentru concluziile Raportului din luna februarie privind MCV, ca parte a considerentelor ce le vor fundamenta, în continuare, poziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen”, se specifică în comunicat.

În schimb, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horațius Dumbravă, este de părere că: “Este o decizie corectă, un vot dat în mod responsabil şi matur. Proiecte de asemenea anvergură şi importanţă, atât pentru sistemul judiciar, cât şi pentru întreaga societate, trebuie analizate cu multă chibzuinţă şi ţinând cont de profunzimea chestiunilor semnalate de toţi actorii actului de justiţie.
Asta nu înseamnă că nu sunt de părere că este necesară o responsabilizare mai mare a magistraţilor. Tocmai din acest motiv, avizul nostru a fost unul condiţionat.
Mai mult decât atât, actualul CSM are în vedere un nou sistem de evaluare, iar până acum a aprobat revocarea pensiilor speciale ale magistraţilor corupţi, dar şi o strategie de integritate menită să înlăture vulnerabilităţile sistemului. Iar eu, personal, susţin introducerea unor noi cazuri de incompatibilitate”.