Problemele în zonă au "deocamdată un impact mai degrabă scăzut asupra cererii", situaţia financiară din zona euro nu a afectat semnificativ comerţul chinez, însă durează şi poate scăpa de sub control, a explicat ministrul chinez cu ocazia summitului de la Cannes consacrat crizei datoriilor în zona euro.

În consecinţă, a continuat Chen Deming, "am sentimentul că în viitor impactul crizei va spori", iar China va lua măsuri menite să ajute la rezolvarea acestei situaţii.

Ministrul chinez s-a declarat totodată încrezător în capacitatea Europei de "a controla şi rezolva această criză", apreciind însă că "va fi un proces lung şi cu impact asupra economiei mondiale".

În fine, "cel mai frumos cadou pe care China îl poate face summitului de la Cannes este că a menţinut o creştere a Produsului Intern Brut de 9%, realizând schimburi comerciale cifrate la 3.000 miliarde dolari", a conchis Chen Deming.

În comunicatul comun difuzat la încheierea summitului, China a promis susţinerea "consumului intern" prin întărirea sistemului ei de protecţie socială, sporind ‘veniturile populaţiei" şi "transformând modelul de creştere" economică, axat deocamdată pe comerţul exterior.