Cele mai afectate localități sunt Uricani și Aninoasa, din județul Hunedoara, transmite Digi24.

„În ultimele 24 de ore s-au înregistrat precipitaţii abundente de circa 175 l/mp la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag, din judeţul Hunedoara, de pe râul Jiu, fenomen cea dus în această dimineaţă la depăşirea Cotei de Pericol la staţia hidrometrică Câmpu lui Neag. Încă de la primele ore ale dimineţii echipele Apelor Române Jiu intervin cu utilajele din dotare în zona Câmpu lui Neag pentru deblocarea albiei şi asigurarea secţiunilor de scurgere pe cursurile de apă”, au transmis cei de la Apele Române într-un comunicat.

Aproximativ 400 de gospodării din localităţile Uricani, Lupeni, Vulcan şi Aninoasa au fost afectate vineri de inundaţiile cauzate de viiturile formate pe râul Jiu şi pe afluenţii acestuia, 282 de persoane fiind evacuate din calea apelor, fără să fie consemnate victime omeneşti, se arată într-o informare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

„Nicio viaţă nu s-a pierdut în această zi de grea încercare pentru comunităţile lovite de inundaţiile istorice din Valea Jiului”, menţionează ISU Hunedoara.

Trei elicoptere au survolat zona, fiind pregătite să intervină pentru salvarea oamenilor care nu s-ar fi putut evacua.

Localnicii se declară foarte supărați în ceea ce privește lipsa de reacție a autorităților care au trecut prin zonă dar nu au ajutat în niciun fel. „Au venit, au văzut ce se întâmplă și au plecat”, spun oamenii. Locuințele oamenilor din zonă au fost năruite de ape, iar oamenii sunt disperați. Vorbim aici de grădini, despre curți, animale care stau acum în mijlocul apelor.

Vineri la orele 12:00 circulaţia rutieră a fost închisă pe DN 66, între Bumbeşti Jiu şi Petroşani, din cauza unei viituri formate pe râul Jiu.

„Vineri, 26.06.2020, începând cu ora 11:15, CNAIR, împreună cu Poliţia Rutieră, a instituit măsura închiderii circulaţiei rutiere pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 66, între Bumbeşti Jiu şi Petroşani, din cauza unei viituri generate de creşterea foarte mare a debitului râului Jiu. Facem apel la conducătorii auto să circule prudent şi să respecte restricţiile impuse temporar”, avertiza CNAIR.

După orele 14:30 circulația pentru toate categoriile de autovehicule a fost reluată odată ce debitul râului Jiu a scăzut.

„Angajaţii CNAIR monitorizează în permanenţă situaţia la faţa locului, existând posibilitatea reintroducerii de restricţii de circulaţie pentru siguranţa participanţilor la trafic”, se menţionează în comunicatul CNAIR.

Sursă foto: INQUAM/Virgil Simionescu