Cu o participaţie de 10%, Maseltov vrea ca la următoarea adunare generală să convingă şi alţi acţionari de necesitatea vânzării operaţiunilor, a declarat Isabella de Krassny. Al doilea acţionar ca mărime este firma austriacă de investiţii Semper Constantia cu 5,01% din acţiuni.

Vânzarea operaţiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit FTD.

Praktiker a raportat o pierdere de 348 milioane de euro în primele nouă luni din 2011, faţă de un rezultat negativ de 100.000 de euro în urmă cu un an. Pentru trimestrul al treilea, retailerul a anunţat pierderi de 26 milioane de euro, comparativ cu profit de aproape 12 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele Praktiker au fost lovite puternic de politica de discounturi mari, iar acţiunile au pierdut trei sferturi din valoare în 12 luni.

Grupul Praktiker este prezent în nouă ţări, cu 440 de magazine de bricolaj, incluzând şi reţeaua Max Bahr. În Germania, grupul are circa 330 de magazine. Divizia internaţională a Praktiker include operaţiunile din România, Grecia, Turcia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria şi Luxemburg.

Conducerea Praktiker a aprobat, anul trecut, un plan pe termen de trei ani de rentabilizare a operaţiunilor ce presupune investiţii de 300 de milioane de euro. Pentru revenirea la profitabilitate, Praktiker va închide circa 15% din magazinele din Germania, se va retrage din Albania şi va evalua restul activităţilor internaţionale.

Praktiker are în România o reţea de 27 de magazine, la fel ca la sfârşitul lui 2010. Vânzările nete ale Praktiker în România au scăzut cu 24,4% în primele nouă luni ale anului trecut, la 116,1 milioane de euro, în contextul condiţiilor economice dificile, a anunţat grupul german de bricolaj. În trimestrul al treilea, vânzările Praktiker în România au scăzut cu 17%, la 47,4 milioane de euro.

Pe piaţa românească de bricolaj, estimată la circa 1,7 miliarde de euro, Praktiker concurează cu Dedeman, Bricostore, Arabesque, bauMax, Ambient, Hornbach, Obi, Mr. Bricolage și Leroy Merlin.