In anul 1990, Neti Sandu s-a inscris la cursul de astrologie organizat la Casa de cultura a studentilor Grigore Preoteasa. Apoi, „traiectoria” ei a fost ascendenta, pentru ca, dupa ce a trecut pe la revista Salut, a ajuns rapid o vedeta cunoscuta si recunoscuta ca atare, datorita mediatizarii sale pe postul privat de televiziune Pro TV. „Oamenii care se nasc sub conjuncturi proaste, defavorabile – de pilda, ca in cazul meu – se zbat mai mult decat ceilalti sa-si depaseasca propria conditie. Deocamdata sunt multumita de reactia telespectatorilor; unii ma caracterizeaza ca fiind „draguta” – ceea ce poate insemna ori foarte mult, ori foarte putin – iar altii „finuta””. Oricum, viata mea s-a schimbat radical, dupa ce timp de 18 ani am lucrat, ca bibliotecara, la un institut de cercetare. Pana acum nu mi s-a cerut sa realizez o emisiune de astrologie, dar daca mi s-ar propune altceva, aici, la Pro TV, as face. Revenind la astre, vreau sa va marturisesc ca, daca ar fi sa-mi aleg un prieten, n-as tine cont, in exclusivitate, doar de horoscopul lui….”
In Romania, aceasta fascinanta stiinta se studiaza in cadrul Universitatii Ecologice din Bucuresti, dar trebuie sa recunoastem suprematia scolilor rusesti, in special a celor din Moscova. „Eu am fost o autodidacta si am invatat la modul usor haotic, intuitiv, pentru ca m-a interesat acest domeniu”, recunoaste jurnalista Aurora Inoan. „Spre deosebire de Romania – continua interlocutoarea noastra – in alte tari, acest tip de invatamant este foarte bine organizat; au fost create academii speciale, iar statul incurajeaza studierea acestei stiinte. Pentru mine, ca sa devin astrolog, n-a fost deloc usor. A trebuit sa citesc tomuri intregi, sa invat foarte mult si sa exersez, pentru ca aceasta profesie presupune multa toceala si practica. Parerea mea este ca cei mai mari astrologi din lume sunt romani. Vlaicu Ionescu, de exemplu, este cel mai bun interpret al lui Nostradamus; matematicianul Titus Vinereanu, care traieste la New York, a descoperit 11 noi planete transplutoniene; l-as mentiona si pe regretatul Florian Onita, care s-a stins din viata la Los Angeles. Cu toate acestea, in Romania nu exista profesori de astrologie care sa predea cursuri de specialitate in domeniu.”
Horoscopul zilnic
este plin de generalitati
Anul acesta, pozitia astrelor nu se arata tocmai favorabila pentru nativii din zodiile Varsator si Taur, dar pot fi afectati, in aceeasi masura, Pestii, Racii si Capricornii. Explicatia stiintifica a acestei influente negative este data de cuadratura dintre Neptun si Saturn. Aurora Inoan precizeaza ca acestea sunt generalitati, pentru ca aspectele planetare si cuadratura din acest an nu presupun numai aspecte rele. Pentru realizarea unui horoscop cat mai apropiat de realitate conteaza foarte multe amanunte. Uneori, nici acestea nu sunt suficiente, pentru ca, dupa varsta de 30 de ani, incepi sa te comporti conform zodiei in care ai ascendentul, departandu-te usor de caracteristicile semnului zodiacal nativ.
Si Neti Sandu recunoaste ca e foarte greu sa faci horoscopul zilnic, pentru ca se intampla ca cele scrise in carti sa nu fie valabile intotdeauna. „Orice persoana poate fi influentata de o multime de factori, cum ar fi ascendentul, pozitia planetelor intr-o anumita casa in perioada respectiva, suprapunerea peste conjunctura natala etc. Ei bine, toate aceste lucruri nu pot fi niciodata interpretate cu exactitate. Eu nu stiu sa ghicesc in altceva si nu fac horoscoape decat pentru prieteni. Am fost o data la o ghicitoare, dar nu mi s-a potrivit nimic din ce mi-a spus”.
Stim cu totii ca se poate ghici in cafea, in frunze de ceai si chiar intr-un pahar cu apa – pentru ca fiecare dintre cele enumerate mai sus pot constitui un suport de informatii care vin din lumea paralela. Aurora Inoan merge chiar mai departe si acorda o semnificatie deosebita cifrelor: zilele de 4 sau 8 sunt proaste. De aceea, daca este posibil, nu trebuie planificat, inceput sau facut ceva important, cum ar fi un examen sau un proces. Semnificatia numarului 13, aducator de ghinion pentru cei mai multi, consta in faptul ca suma cifrelor care-l compun este 4. Aceeasi situatie se intalneste la datele de 17 (1 + 7 = 8) sau 26 (2+6=8). Sunt bune insa zilele de 3, 6 si 7, pe cand 5 se anunta, de regula, o zi de alergatura. De rau augur sunt si asocierile intre data zilei si luna
respectiva, de pilda, 8.08 sau 4.08.
Pasionatii se intalnesc intr-un club
Daca simtiti chemare sau, pur si simplu, va fascineaza aceasta miraculoasa taina a cititului in stele, puteti invata astrologia pe gratis. Clubul de astrologie de la Universitatea Populara Dalles din Bucuresti va sta la dispozitie. Totul este sa aveti timp sa-l frecventati in fiecare sambata dimineata, intre orele 10.30 si 14.00. Atentie insa: cand discutiile devin incitante, ele pot continua pana seara, tarziu, la Laptaria lui Enache. Subiectele acopera o paleta larga, incepand de la horoscoapele familiei, pana la astrogramele lui Bill Clinton, Lady Di, Nostradamus si, mai nou, C.V. Tudor. Intrarea in sala costa doar 10.000 lei si este primit oricine, fie ca stie astrologie sau nu; mai mult decat atat, i se iau datele, pentru ca toti cei care se pricep sa-i alcatuiasca horoscopul si sa compare, apoi, interpretarile.
Pana anul trecut se tinea un curs de doi ani – incepatori si avansati – dar anul acesta nu s-au strans cele 15 persoane necesare. Conducatoarea clubului este cercetatorul stiintific Elena Manea (zodia Fecioarei), iar participantii, barbati si femei, vin din diverse medii sociale: contabili, studenti la medicina, la geologie, la ASE, cadre didactice s.a. Cu totii au in comun pasiunea pentru astrologie, o buna intuitie si putin timp liber sambata dimineata.
„Nu fac astrologie ca sa evit obstacolele, intrucat din orice se poate invata. Vreau sa ma inteleg pe mine insami si, daca trec printr-o perioada de stres, vreau sa stiu ce se intampla si de ce”, precizeaza Elena Manea, care nu face horoscoape pentru bani, ci numai pentru cei aflati intr-un impas, mai ales legat de sanatate.