Catalogați ca bișnițari sau afaceriști, mare parte din cei care au decis atunci să ia calea antreprenoriatului au reușit să supraviețuiască în anii ce au urmat.

Revista Capital apărea la chioșcuri pe 4 decembrie 1992, într-o perioadă în care mulți români nu cunoșteau termeni precum inflație, PIB, bursă, deficit de cont curent. Pentru mare parte din publicul larg, astfel de termeni au devenit înțeleși și ca urmare a analizelor și articolelor publicate de revista Capital. De altfel, rolul nostru a fost unul destul de clar, încă de la început: promovarea capitalismului. Chiar primul număr al Capital era deschis cu următorul titlu: “Doi români din trei vor capitalism”.

Timp de 24 de ani, revista Capital a reușit să fie consecventă în acest demers – a promovat spiritul antreprenorial, educația financiară și a taxat erorile guvernanților. Încă de la început, chiar dacă accesul la informație era unul destul de dificil, jurnaliștii Capital au reușit să aducă în atenția opiniei publice escrocherii precum Mondragon, Caritas sau FNI. De asemenea, au tras semnale de alarmă de fiecare dată când existau derapaje legislative promovate de parlamentari sau când instituțiile statului se implicau în afaceri dubioase. Nu de puține ori echipa Capital a primit amenințări din partea celor care promovau afaceri necurate, însă niciodată nu s-a lăsat intimidată. A continuat să prezinte săptămânal noi și noi dezvăluiri și analize complexe într-o perioadă în care nu existau studii de piață, articole despre management, resurse umane sau programe de dezvoltare a carierei. Odată cu trecerea anilor economia s-a dezvoltat, au apărut noi provocări pentru mass-media, iar revista Capital a reușit să le depășească cu brio.

De mulți ani Capital nu înseamnă doar revista print ci și online, un site vizitat zilnic de aproape 100.000 de cititori, o emisiune săptămânală urmărită de sute de mii de români și are o prezență consistentă în social media. Alături de acestea, revista Capital este cunoscută și pentru suplimente ca Top 300 Cei mai bogați români, Topul Femeilor de succes și evenimentele organizate. Indiferent de greutățile traversate de societatea românească, revista a rămas un reper al presei economice. Iar cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor, vă asigur că frumoasa poveste a Capital va continua.

CIPRIAN MAILAT,
redactor-șef