La majoritatea apariţiilor sale în faţa românilor din ultimul timp, ministrul de Interne, Marcel Vela, a purtat o geacă de piele. Există vreun mesaj anume în spatele acestei alegeri vestimentare sau este o strategie de imagine?

Dan Petre (om de publicitate și profesor universitar), Adina Buzatu (stilist), Andrei Țăranu (politolog și profesor universitar) și Cezar Ionașcu (consilier de imagine) au încercat să răspundă la aceste întrebări pentru MrNews.ro.

Păreri pro şi contra la adresa ministrului Vela

“Eu cred că este o strategie, se dorește să se transmită un mesaj. Toți cei trei reprezentanți care apar la conferințele respective, plus domnul care traduce pentru cei cu deficiențe de auz sunt îmbrăcați la fel, de fiecare dată. E clar că este un set-up pentru ceea ce se întâmplă. În schimb, mă derutează geaca aceea de piele, de anii ’80, care amintește de comunism. Nu știu exact cum să o interpretez, mi se pare mai degrabă o alegere nefericită (…) Eu cred că România rezonează cel mai bine la ideea de costum. Ministrul, în costum bleumarin, cu cravată sau uniformă. Marcel Vela pare că vorbește mai degrabă pentru polițiști decât pentru întreaga populație. Asta transmite o percepție de comunicare învechită, de dinainte de ’89”, spune Dan Petre.

“Ținuta ministrului e o alegere bună, o variantă clasică, nicidecum fashionistică, ci pur și simplu și-a tras ceva pe el, cât să fie neutru, decent, nici prea elegant, nici foarte casual. Simplu și atât. După părerea mea, este un mesaj venit natural, eventual intuitiv natural, nu gândit în mod special sau premeditat. Asta e părerea mea, dar oricum, lăudabil. I-a ieșit, din punctul meu de vedere. Dacă l-aș fi văzut prea aranjat, mi s-ar fi părut dubios într-un astfel de moment”, a spus şi Adina Buzatu.

Cezar Ionaşcu a fost însă mult mai critic la adresa ministrului Marcel Vela: “Indiferent de cum ești îmbrăcat, în momentul în care citești de pe foaie silabisit și bâlbâit, nu ești ministru de Interne, ci o maimuță îmbrăcată într-o geacă de piele (…) Haina este de proveniență militară. ‘Militar’ înseamnă siguranță de sine, responsabilitate, asumare și decizii. Nu au de ce să poarte acea haină ca să simuleze autoritatea. Este o idee foarte bună, dar prost aplicată. În momentul în care ești îmbrăcat cu acest bomber jacket, ce rămâne la vedere este capul. Privirea lui denotă frică. Oricum l-ai îmbrăca, este un tip fricos, pe post de ministru de Interne, care citește bâlbâit și silabisit de pe o foaie, în fața poporului mai speriat ca el. Oricum l-aș îmbrăca, privirea îi rămâne la fel.”

Declaraţiile integrale despre ministrul de Interne pot fi citite pe mrnews.ro.