Societatea va distribui 229 de actiuni noi pentru fiecare 40 detinute i prezent
Producatorul de motoare de avioane Turbomecanica Bucuresti a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 12 martie, avind ca principal subiect pe ordinea de zi majorarea capitalului social.
Conform convocatorului, Turbomecanica urmeaza sa isi majoreze capitalul social de la 49,5 miliarde lei la 333,5 miliarde lei, datorita reevaluarii activelor. Ca urmare a acestei majorari, vor fi emise 11.359.820 de noi actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei, titluri care vor fi distribuite gratuit actionarilor iregistrati i registrul actionarilor la data de 8 martie. Proportia de alocare este de 229 actiuni noi pentru fiecare 40 de actiuni detinute. Majorarea capitalului prin reevaluarea activelor va fi urmata de o noua majorare de capital, prin aport i numerar i valoare de circa 14,9 miliarde lei, prin emiterea a 594.408 actiuni noi cu valoarea nominala de 25.000 lei. Aceasta a doua majorare se va face ca urmare a investitiei la care s-a angajat Asociatia Turboact i conformitate cu contractul de vinzare-cumparare de actiuni icheiat de asociatia salariatilor Turbomecanica cu FPS. Ca urmare, 62,54% din aceste actiuni (371.840) vor fi subscrise de Asociatia Turboact, diferenta de 222.768 de actiuni fiind emise i vederea exercitarii dreptului de preemtiune de catre ceilalti actionari iregistrati i registrul actionarilor la data de 8 martie, acestia avind posibilitatea sa subscrie 12 actiuni noi pentru 40 de actiuni detinute. Perioada de exercitare a dreptului de preemtiune va fi de 30 de zile de la publicarea i Monitorul Oficial a hotaririi AGA de majorare a capitalului social.
De asemenea, Adunarea Generala a Actionarilor va aproba bilantul contabil si contul de profit si pierderi pe anul trecut, precum si repartizarea profitului net.
in anul curent, actiunile Turbomecanica au iregistrat o tendinta continua de crestere, aceasta fiind mai accentuata icepind din a doua jumatate a lunii februarie. Aprecierea cursului acestor actiuni a fost determinata de interesul mare al investitorilor, i urma informatiilor privind majorarea capitalului social al societatii.
Astfel, Turbomecanica a iregistrat, i data de 5 martie, un pret de ichidere de 69.000 lei pe actiune, care reprezinta maximul istoric atins de aceasta actiune, fiind cu 81,58% mai mare decit nivelul iregistrat la sfirsitul lunii ianuarie si cu aproape 103% mai mare decit la sfirsitul anului 2000. Dupa data de 5 martie (ultima zi i care se mai puteau cumpara actiuni i vederea participarii la AGA), nu au mai fost iregistrate tranzactii cu actiunile Turbomecanica, i prezent existind i sistem numai ordine de vinzare afisate la pretul de 59.000 lei pe actiune.