Clienţii a şase bănci importante din România sunt expuşi riscului de a-şi pierde toţi banii din contul bancar! Avertismentul extrem de serios vine din partea specialiştilor Bitdefender. Cum sunt folosite, mai exact, mesajele frauduloase trimise de către infractori?

E-mail-uri ce pretind a fi din partea unor bănci cunoscute din România

Specialiştii în securitate informatică ai Bitdefender atrag atenţia că se derulează, în această perioadă, o nouă campanie de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor bănci cunoscute pe piaţa locală.

Băncile a căror identitate a fost asumată de infractorii cibernetici sunt Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank. E-mail-urile false au scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze linkuri sau să descarce fişiere periculoase care îi pot lăsa fără bani în cont.

Mesajele sunt scrise coerent şi îndeamnă la actualizarea datelor personale, descărcarea unor extrase de cont, confirmarea unor tranzacţii, deblocarea unui cont suspendat temporar sau reactivarea plăţilor online cu cardul, se arată într-un comunicat al Bitdefender.

Infractorii pot face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora

Unele mesaje le sugerează ţintelor să acceseze link-uri care duc către o pagină frauduloasă unde îşi vor introduce datele de acces pentru contul online corespunzător fiecărei bănci. Practic, victimele îşi oferă de bunăvoie informaţiile de conectare atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora.

A doua metodă este cea a fişierelor ataşate în diverse e-mail-uri, iar cei care le accesează se infectează cu ameninţări informatice care permit răufăcătorilor să urmărescă tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv să sustragă parole şi să aibă apoi acces neîngrădit la toate conturile online ale victimei.

Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor în cauză şi sunt scrise concis şi lizibil. Atacatorii au renunţat la mesaje lungi şi scriu tot mai corect mesajele, fără erorile gramaticale specifice altădată acestor tipuri de înşelătorii.

Campanii similare au avut loc şi anul trecut, folosindu-se de numele Poştei sau a unor companii de curierat

Bitdefender reaminteşte că pe tot parcursul anului 2020, specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înşelător în numele unor organizaţii precum Poşta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS şi care instalau ameninţări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.

Bitdefender recomandă utilizatorilor să folosească direct pagina de internet a companiei pentru a se conecta la diverse conturi şi să evitate să fie direcţionaţi către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.

Se recomandă verificarea cu atenţie expeditorul e-mail-ului şi adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente ataşate.

Bitdefender: Nu accesaţi de pe calculatorul de serviciu aplicaţii sau programe în interes personal

“Evitaţi să accesaţi fişiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu aşteptaţi vreun mesaj. Folosiţi o soluţie de securitate performantă capabilă să depisteze ameninţări informatice şi să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.

Folosiţi calculatorul de serviciu doar în scop profesional şi nu accesaţi de pe acesta aplicaţii sau programe în interes personal”, transmit specialiştii în securitate informatică.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securităţii IT, care oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică.