Care sunt condițiile în care poţi conduce fără permis de conducere, conform Codului Rutier

În această situație se regăsesc mulți români, iar din păcate aceștia aleg prima soluție care le vine în minte, chiar dacă aceasta nu este una agreată de lege. Aici ne referim în special la cei care aleg să-şi verifice abilităţile de conducere, deşi nu au permis, pe străzi circulate, în parcări sau în alte zone pe care le consideră a fi cât îndepărtate de oamenii legii.

Specialiştii recomandă celor care doresc să-şi verifice abilităţile de şoferi înainte de a-şi încerca norocul la examenul pentru permisul de conducere să gândească de două ori înainte de a lua o decizie în legătură cu locul în care vor să-şi verifice abilităţile pentru că ar fi păcat să-şi înceapă cu stângul aventura de şoferi, chiar dinainte de a intra efectiv în posesia permisului. Nu mai vorbim că infracţiunea de a conduce fără permis se pedepseşte în mod aspru şi pot apărea probleme şi mai grave.

Locurile în care viitorii şoferi pot conduce fără a deţine, încă, un permis de conducere sunt, în general, poligoanele specializate. În principiu, cam fiecare oraş ar trebui să aibă cel puţin un poligon pentru conducerea maşinilor şi în care viitorii şoferi să-şi verifice abilităţile de a conduce.

Specialiştii informează că se poate conduce fără permis în poligonul auto doar dacă acesta este închis printr-o barieră sau o poartă şi există reguli clare.

Pe de altă parte trebuie ştiut că, în cazul în care produceţi un accident în interiorul poligonului, acesta va fi analizat în baza regulilor impuse de Codul Rutier.

Ce pedeapsă pot primi persoanele care conduc fără permis pe un drum public

Dacă o persoană vrea să-și verifice abilitățile de conducere poate primi o condamnare de până la cinci ani de închisoare, legislația fiind una foarte aspră.

Cei care doresc să-şi verifice abilităţile de şofer pe un drum public, înainte de a obţine efectiv permisul de conducere, trebuie să ştie că se expun unui real pericol. Legislaţia este extrem de dură şi are ca scop prevenţia, astfel că dacă sunteţi la volanul unei maşini, fără a avea un permis de conducere, trebuie să ştiţi că se poate lăsa chiar cu o condamnare de până la cinci ani de închisoare.

De reținut! O pedeapsă similară riscă şi persoana care îşi încredinţează maşina pentru a fi condusă de un şofer ce nu deţine un permis valabil de conducere.

Care sunt tipurile de autovehicule care se pot conduce fără permis pe drumurile publice?

Pedeapsa pentru persoana care conduce o maşină fără a avea permis valabil poate să crească masiv în funcție de gravitatea faptelor. Dacă are loc un accident soldat şi cu eventuale victime, pedeapsa poate fi mai mare.

Există anumite categorii de autovehicule care pot fi conduse pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Vorbim aici, însă, de maşini care par, mai degrabă, înrudite cu un moped, decât cu o maşină normală.

Sunt maşini care, în general, au o masă proprie de doar câteva sute de kilograme şi viteza maximă de circa 50 de kilometri pe oră. Totuşi, trebuie precizat că, și în cazul acestor autovehicule aveţi nevoie de un permis specific.