Nevoia de suplimentare a posturilor este dată de înregistrarea, la nivelul sistemului penitenciar, a numeroase ore suplimentare nerecuperate, precum şi de darea în folosinţă a unor spaţii noi de cazare pentru deţinuţi.  Astfel, sistemul penitenciar va dispune de 16.041 de posture, potrivit news.ro

De asemenea, Ministerul Justiţiei a întreprins, în perioada 2014-2016, la nivelul sistemului penitenciar, un proces de standardizare a număului de posturi în sistem, prin redimensionarea statelor de organizare şi a structurilor organizatorice, pe domenii de activitate, rezultând un necesar total de 20.120 de posturi, precizează Executivul.

Suplimentarea necesară de 5.061 de posturi nu se poate realiza într-o singură tranşă, ci într-un orizont de timp de aproximativ 5-7 ani, susţine Guvernul.

Sistemul penitenciar a pierdut un număr de 507 posturi printr-o ordonanţă de urgenţă care a fost declarată neconstituţională – OUG 77/2013, iar cele 507 posturi pierdute nu au mai fost alocate, mai arată Executivul.