Compania americană din sectorul tehnologiei HP Inc. a confirmat joi că rivalul Xerox Holdings Corp. a făcut o ofertă de preluare, o posibilă tranzacţie urmând să revoluţioneze industria imprimantelor, transmite Bloomberg.

Potrivit surselor, Xerox a înaintat o ofertă mixtă (numerar şi acţiuni) care evaluează HP la 22 de dolari pe acţiune, o primă de aproximativ 20% comparativ cu preţul înregistrat marţi la închidere de acţiunile HP.

„Am primit o propunere transmisă ieri. Avem un istoric de a lua măsuri dacă este o propunere bună şi vom continua să acţionăm în cel mai bun interes al acţionarilor noştri”, a informat HP Inc.

Potrivit analiştilor, Xerox va trebui să îşi asume datorii de cel puţin 20 de miliarde de dolari pentru a putea prelua HP în condiţiile în care capitalizarea de piaţă a Xerox este de aproximativ opt miliarde de dolari faţă de o capitalizare de piaţă de aproximativ 27,3 miliarde dolari pentru HP Inc.

HP, unul din cei mai mari producători de imprimate, şi Xerox, unul din cei mai mari producători de fotocopiatoare, trec printr-o perioadă dificilă în condiţiile în care diminuarea utilizării de imprimante şi copiatoare la domiciliu sau la birou le afectează cele mai profitabile afaceri. De asemenea, HP are probleme cu o piaţă a PC-urilor în stagnare.

HP Inc. a luat naştere în 2016 odată cu divizarea gigantului Hewlett-Packard în HP Inc., divizia care produce PC-uri şi imprimante, şi HP Enterprise, divizia care a regrupat operaţiunile de cloud computing şi servere.