Ministrul spaniol de Finanţe, Elena Salgado, a fost prima care a spus că în cazul Spaniei o astfel de ipoteză este exlusă.

‘Economia noastră este mult mai mare decât cea a Portugaliei. Avem un angajament ferm vizând reducerea deficitului şi vom reuşi acest lucru’, a insistat Elena Salgado la sosirea sa la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe, eveniment organizat în apropiere de Budapesta.

La rândul său, Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a salutat şi el eforturile Spaniei, declarându-se ‘sigur’ că această ţară nu va avea nevoie de ajutor. ‘Spania a luat măsuri importante penru a-şi consolida bugetul, a adoptat măsuri structurale şi a început cu fermitate procesul de restructurare a caselor de economii’, a subliniat Olli Rehn. ‘Sunt sigur că graţie acestor măsuri, Spania va depăşi provocările cu care se confruntă şi nu va avea nevoie de asistenţă financiară externă’, a adăugat comisarul european.

‘Nu cred că există riscuri deoarece Spania a făcut o treabă bună’, a apreciat la rândul său ministrul de Finanţe din Finlanda, Jyrki Katainen, potrivit căruia ‘dacă ne facem treaba cum trebuie în cazul Portugaliei, riscurile cu care se confruntă Spania se vor diminua’.

Miniştrii europeni de Finanţe, reuniţi vineri şi sâmbătă la Budapesta, ar urma să discute în principal cerea de ajutor financiar formulată în urmă cu două zile de Portugalia, precum şi mijloacele pentru a opri răspândirea crizei datoriilor în zona euro.
SURSA: Agerpres