asiguratorilor nou-intrati pe piata.Cotele de piata pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) vor fluctua mult mai putin in anii urmatori. Dupa interzicerea „reducerilor promotionale” de prime, o noua masura va reduce sansele companiilor de asigurari de a atrage clientii concurentei. „Contractele de asigurare, care in prezent au o valabilitate de un an, vor fi prelungite automat la finele anului de catre societatea la care au fost incheiate”, a declarat Albin Biro, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu ocazia Conferintei Internationale de Drept a Asigurarilor desfasurata saptamana trecuta la Bucuresti. Schimbarile vor incepe chiar de anul viitor.
Pentru soferi, masura va aduce mai multa liniste la finele anului. In luna decembrie, cand asiguratorii aflau normele dupa care puteau incheia astfel de polite, incepea o intreaga „nebunie” a campaniilor RCA. In perioada Sarbatorilor de iarna aparea si febra anuntarii de premii, bonusuri si reduceri promotionale de prime pe ultima suta de metri pentru cei care incheie asigurari valabile in anul urmator. Aflati in concediu, multi uitau sau renuntau, insa, sa isi asigure masina din timp. Ca urmare, soferii se trezeau, nu o data, pe 1 ianuarie cu politele vechi expirate si fara asigurare noua incheiata.
Lucrurile se vor schimba in felul urmator: o data incheiata la o societate, polita se va prelungi automat in fiecare an in acelasi loc. „Totul se va face pe baza de cec”, spune Albin Biro, precizand ca astfel se va asigura o stabilitate a portofoliului societatilor de asigurari. Presedintele onorific al Asociatiei de Drept al Asiguratorilor din Romania, Maria Bugeanu, arata ca o data cu prelungirea automata a contractelor va trebui sa existe si posibilitatea de a face plati electronice.
Demersul este necesar intr-un context mai larg al modificarilor ce urmeaza sa fie facute in intregul sistem RCA. Asiguratorii vor trebui sa poata transmite date reale la un Oficiu de inregistrare si prelucrare a datelor, astfel incat atovehiculele neasigurate sa poata fi depistate, iar apoi radiate. In prezent, aproape jumatate din masinile inregistrate in Romania nu au asigurare RCA. O data cu aceste masuri vor incepe pregatirile si pentru introducerea sistemului bonus-malus, care va diferentia primele platite pentru polita RCA in functie de „cazierul rutier” al soferului, dupa regula „mai multe accidente, asigurare mai scumpa”.
Prelungirea automata a contractelor de asigurare nu inseamna ca proprietarii de autovehicule vor fi legati pentru totdeauna de societatea la care au apucat sa incheie polita. Pentru schimbarea asiguratorului va fi insa necesar un demers special. soferul va trebui sa ceara transferul si va avea nevoie, pentru a se transfera la noua companie, de „cazierul” accidentelor consemnat la primul asigurator. Celor care nu solicita expres schimbarea asiguratorului, contractul vechi li se prelungeste automat.
Masura se va adauga unor alte demersuri care au inceput inca din anii anteriori sa limiteze migratia clientilor de la o companie la alta. Pana nu demult, asiguratorii se intreceau la finele anului in „reduceri promotionale” de prime pentru a atrage noi clienti. Situatia devenise la un moment dat periculoasa. Cu reduceri de aproape 50%, primele deveneau neacoperitoate pentru societatile care preluau riscul. Astfel de practici au fost in prezent interzise de CSA, asiguratorilor neremanandu-le pentru promovare decat posibilitatea acordarii de premii prin tragere la sorti.
Daca companiile deja existente vor trebui sa invete „sa tina” de clienti, noilor intrati pe piata le va fi si mai greu, lipsiti de posibilitatea reducerilor de prime, sa convinga clientela concurentei sa renunte la contractele prelungite automat. Avantajul va fi in viitor de partea societatilor cu cote mari de piata. La finele anului trecut, circa 47% din piata apartinea Asirom, urmata de Astra cu aproximativ 13%, Omniasig (12%), Ardaf (7,3%), Unita (7%) si Allianz Tiriac (6,5%).