"Demisia premierului Boc şi a guvernului este un lucru bun pentru România şi a fost un prim pas necesar. Îl felicit pe Mihai-Răzvan Ungureanu pentru nominalizare, dar vreau să îl rog, dincolo de formulele politicoase, să nu continuaţi politica Guvernului Boc. Aveţi un guvern pe jumătate nou. E important ca schimbarea să nu fie de faţadă", a spus Ponta.
Deşi a spus că USL nu va vota pentru învestirea noului Guvern şi nu va participa la dezbaterea de azi, liderul PSD i-a promis premierului desemnat "sprijinul opoziţiei unite" pentru 15 proiecte, dacă acestea vor fi promovate cu adevărat. Printre propunerile lui Ponta se numără taxarea marilor averi cu mai mult de 1%, creşterea salariului minim la 800-850 de lei sau reducerea TVA pentru alimentele de bază.

"USL nu votează Guvernul. Avem reţineri în privinţa membrilor pe care îi sprijiniţi, nu putem garanta pentru ei şi nu vom participa la investirea noului Guvern. Aveţi deja puncte slabe în actualul Guvern: un ministru care a accesat fonduri de la ministerul pe care probabil îl va conduce, aveţi în Guvern oameni care au trecut dintr-un partid într-altul. Sunt trei oameni în Guvern care în campania electorală din 2008 au spus oamenilor că trebuie să scăpăm de Traian Băsescu", a declarat Victor Ponta.De asemenea, el a lăudat decizia lui Mihai Răzvan Ungureanu de a nu accepta în Guvern "persoane cu totul indezirabile", în acest sens nominalizându-i pe Traian Igaş şi Elena Udrea.
Preşedintele PSD l-a sfătuit pe premierului desemnat să privească spre viitor, amintindu-i că din cauza lui Băsescu a pierdut în 2007 funcţia de ministru de Externe.
"Cred că în 2007 aţi pierdut funcţia de ministru de Externe tot în urma unei gestionări defectuoase a relaţiei cu preşedintele Traian Băsescu. Obligaţia mea şi a dumneavoastră este de a privi spre viitor. Preşedintele Traian Băsescu este un om al trecutului, un om care îşi va încheia mandatul. Noi avem datoria să facem altă politică. Îmi doresc să avem cu adevărat un prim-ministru, nu un preşedinte-premier", a spus Ponta.
Citiţi şi: Votul de învestitură al noului Cabinet. Opoziţia nu e prezentă. Ungureanu: Nu vin cu promisiuni nerealiste