Eliminarea lui Liviu Dragnea din ecuația puterii este prioritatea numărul 1 pentru ei și dacă nu au reușit niciun puci din interior, acum pare că au lansat un plan în mai mulți pași din exterior. Bugetul pe 2019 a reprezentat pretextul perfect pentru a pune în aplicare prima etapă.

Pro România stă foarte slab în teritoriu, din punct de vedere logistic, iar pentru a conta în lupta cu Liviu Dragnea era necesar sprijinul primarilor. Doar că aceștia nu se lasă convinși să migreze de un pol la altul decât dacă primesc garanția banului public. Și fix acest lucru a încercat să inducă Victor Ponta. România este fără buget în luna februarie, dar nu este o premieră acest lucru, ci o obișnuință. În ultimii zece ani, acest lucru s-a întâmplat frecvent.

Așadar primul pas nu a fost unul care să atingă electoratul, ci primarii, resursa umană necesară pentru a obține un scor bun în alegeri. Pentru a crea un efect dramatic, mai mulți parlamentari au părăsit PSD pentru Pro România, însă aceștia era deja izolați în partid, deci mare pierdere nu a fost.

Următorul pas, conform unor surse, ar fi să nu voteze bugetul pe 2019 și să inducă ideea că Guvernul Dăncilă va cădea. Doar că nici Klaus Iohannis, nici PNL, nici USR, nici Pro România și nici PULS nu-și doresc să preia acum executivul pentru că ar însemna să încaseze nota de plată a PSD fix înainte de cele mai importante alegeri, cele prezidențiale, care în general dau tonul în țară. Însă scopul ar fi slăbirea PSD și în special a lui Liviu Dragnea.

PSD ar trebui să obțină un scor mic și rușinos sub conducerea lui Liviu Dragnea, iar Pro România să revină ulterior în alianță cu un PSD fără actualul lider. Guvernul ar trebui să fie unul de uniune națională, însă aici se despart apele. Se pare că tabăra lui Klaus Iohannis și-ar dori un guvern PNL – USR – PULS, dar nu cu Dacian Cioloș premier, iar o alta un Guvern PSD – Pro România, ALDE fiind acceptat în oricare dintre ecuații. Numele premierului de pe stânga ar trebui să fie altul decât Victor Ponta, deși este posibil ca micul Titulescu să genereze surprize.

În acest timp nici Liviu Dragnea nu stă degeaba și caută suport extern, pe care se pare că-l și primește. Rămâne de văzut cine va câștiga acest război pe stânga, pentru că cel de pe dreapta este mult mai puțin interesant