'E o soluţie pe care am discutat-o şi o batem în cuie mâine, dar e un lucru bun (ca Iohannis să se ocupe doar de partea economică ca vicepremier – n.r.). (…) Mâine avem discuţia în cadrul USL, pentru că o asemenea decizie de restructurare a Guvernului nu poate aparţine decât USL. Noi mergem în faţa parlamentarilor USL să cerem un asemenea vot. Mâine vom anunţa, după discuţii, exact forma pe care şi eu şi cei care ne susţin Guvernul o vedem ca fiind cea mai funcţională', a spus Ponta în debutul şedinţei Biroului Permanent al PSD.

Potrivit lui, schimbarea structurii Guvernului va fi aprobată prin votul Parlamentului.

'În baza hotărârii 45/2012 a Parlamentului, funcţia de viceprim-ministru este legată de cea de ministru de Finanţe. Or, în momentul în care se leagă de cea de ministru de Interne, trebui o nouă hotărâre a Parlamentului. Altfel nu se poate şi asta discutăm. Ideea nu e să restructurăm, să mergem în faţa Parlamentului doar ca să trecem funcţia de viceprim-ministru de la Finanţe la Interne, ci să vedem ceea ce putem îmbunătăţi în activitatea Guvernului. Se împlinesc aproape doi ani de când activăm şi cu această ocazie, când vii în faţa Parlamentului, vii şi ceri sprijin pentru ceea ce este nevoie întotdeauna pentru o astfel de activitate, să îmbunătăţeşti partea de funcţionare', a spus premierul.

Ponta a ţinut să precizeze că miniştrii PSD nu vor fi schimbaţi, cu excepţia ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, care va candida la alegerile europarlamentare.

'Singurul care va pleca din Guvern va fi domnul Nica, care va candida la Parlamentul European, însă nu pleacă chiar acum. Vedem, probabil înainte de campanie, atunci când şi doamna Grapini va pleca', a precizat Ponta.

El le-a mulţumit totodată liberalilor care au plecat din Guvern, afirmând că decizia privind schimbarea acestora a fost una politică şi că nu destabilizează Guvernul.

'Vreau să le mulţumesc colegilor mei care înţeleg că acum or să plece din Guvern. Sunt nişte decizii pur politice şi e dreptul PNL-ului să ia ce decizii politice vrea, dar ca miniştri nu am nimic ce să le reproşez, iar ideea de echipă a funcţionat până acum fără greş. (…) Guvernarea este stabilă. Guvernul nu este nici al USL, e susţinut de USL, nici al PSD, nici al PNL, e Guvernul României şi tot ceea ce facem în Guvern – funcţii de miniştri, atribuţii – se referă la viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi cei care au votat USL şi cei care n-au votat USL şi cei care n-au votat pe nimeni', a mai spus acesta.

Întrebat dacă liberalii au condiţionat acceptarea lui Klaus Iohannis ca ministru şi vicepremier de posibilitatea de a ieşi de la guvernare, Victor Ponta a replicat: 'Nici vorbă de aşa ceva'.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: