Deoarece Guvernul caută să menţină ritmul anual de creştere al PIB-ului din primul trimestru, de 4,3%, are nevoie de stabilitate pentru a obţine aprobarea planului său de stimulare, a afirmat prim-ministrul României, care vineri se va confrunta cu o moţiune de cenzură. Premierul a adăugat că măsurile de relaxare fiscală, programate pentru 2016, au nevoie de aprobarea Parlamentului, luna viitoare. 

'Într-o criză politică, toate aceste cifre extraordinare ar putea să nu fie sustenabile, dar mâine vom avea votul de încredere. Politica este întotdeauna plină de surprize, dar ziua de mâine nu va aduce nicio surpriză deoarece coaliţia de guvernământ va rezista cu hotărâre', a declarat Victor Ponta. 

Tensiunile din ultimele zile au dus la deprecierea cu 0,7% a leului faţă de euro, cea mai slabă din rândul valutelor din Europa de Est analizate de Bloomberg. Ministerul de Finanţe a anulat o licitaţie pentru obligaţiuni în lei, prevăzută pentru săptămâna viitoare, după ce randamentele au urcat cu 19 puncte de bază. 

'Nu este înţelept să emiţi obligaţiuni în timpul unei crize politice. Ideea este să opreşti această furtună politică şi să revii la muncă deoarece numai economia contează', a afirmat premierul. 

Dacă Executivul său va supravieţui moţiunii de cenzură, Victor Ponta intenţionează să extindă reducerile de taxe anul viitor, după ce luna aceasta a redus TVA la alimente. Discuţiile privind un nou acord preventiv cu creditorii internaţionali au fost afectate de divergenţele de anul trecut. Actualul acord al României cu instituţiile financiare internaţionale expiră în septembrie. 

În concordanţă cu recomandările creditorilor, Guvernul a vândut participaţii minoritare în companii energetice, cum ar fi Romgaz SA şi Electrica SA, la bursele de la Bucureşti şi Londra. Până la sfârşitul anului, ar putea fi derulate Oferte Publice Iniţiale (IPO) pentru Aeroportul Bucureşti şi Portul Constanţa, susţine premierul. Acesta a adăugat: 'Trebuie să continuăm listările. Hidroelectrica va fi cea mai mare IPO realizată vreodată şi va avea loc anul viitor. O participaţie de aproximativ 20% valorează peste jumătate de miliard de euro'.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: