A trecut abia o lună de la tragedia aviatică poloneză şi deja au început luptele pentru putere. Dacă în urmă cu doar o lună erau uniţi în faţa unei tragedii care a impresionat o lume întreagă, politicienii polonezi încep să se atace în cuvinte dure în lupta pentru scaunul celui care a dispărut în accident.

 „Polonia riscă să-şi piardă stabilitatea economică şi să se afle în situaţia Greciei în cazul victoriei candidatului opoziţiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski la alegerile prezidenţiale din 20 iunie”, a afirmat luni premierul liberal polonez Donald Tusk, relatează AFP.

”Dacă pierdem aceste alegeri, putem deveni o altă ţară destabilizată în Europa”, a declarat Tusk într-un interviu publicat în cotidianul polonez Gazeta Wyborcza /centru-stânga/. ”În prezent, Grecia se află în această situaţie şi probabil şi alte ţări europene, dar Polonia nu, din fericire”, a adăugat el.

Potrivit premierului Tusk, alegerile prezidenţiale după moartea preşedintelui Lech Kaczynski în tragedia aviatică de la Smolensk /Rusia/ ar putea fi totuşi ”cruciale” pentru economia poloneză. ”Stabilitatea economică a devenit o imagine de marcă a Poloniei, dar nu trebuie să se uite faptul că este un fenomen recent”, a afirmat Tusk.

Sub guvernul liberal al lui Tusk din 2007, Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care şi-a menţinut creşterea economică în 2009, cu o majorare a PIB-ului de 1,8 %.

Dacă va fi ales preşedinte, Jaroslaw Kaczynski, fost şef al unui guvern care s-a remarcat prin iniţiative populiste în 2005-2006, ar putea bloca, aşa cum a făcut fratele său geamăn Lech, activitatea guvernului liberal, a lăsat să se înţeleagă Tusk.

Cu şase săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial, candidatul liberal Bronislaw Komorowski îşi menţine în continuare un avans confortabil faţă de Jaroslaw Kaczynski, dar distanţa dintre cei doi favoriţi scade, indicau luni două sondaje.

Komorowski, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului şi preşedinte interimar al Poloniei, este creditat cu 44 %-50 % din intenţiile de vot, în timp ce Kaczynski ar obţine între 31% şi 34%. Dar, de circa două săptămâni, Komorowski a pierdut între 2 şi 2,6 %, în timp ce Kaczynski a câştigat între 2 şi 4 puncte.

SURSA: Agerpres