Retailerii cu vânzări lunare de până la 1,5 milioane de zloţi nu vor plăti taxe. Cei cu vânzări lunare între 1,5 şi 17 milioane de zloţi vor plăti taxe de 0,4%, iar cei cu vânzări lunare între 17 şi 170 milioane de zloţi vor plăti taxe de 0,8%. Taxa pentru vânzări lunare de peste 170 milioane de zloţi va fi de 1,4%, dar nu există multe companii la acest nivel, a precizat Kowalczyk. 

Analiştii avertizează că noua taxă ar putea afecta rezultatele companiilor listate, cum ar fi Eurocash, CCC, LPP, PKN Orlen şi Grupa Lotos. Printre retailerii străini care operează pe piaţa poloneză se află Jeronimo Martins, Tesco Plc, Carrefour SA, Auchan, Kaufland şi Lidl. 

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor şi companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloţi (1,1 miliarde de dolari). 

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituţiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor şi reasigurătorilor. 

În Polonia, sectorul bancar şi cel de retail sunt controlate de companii străine. Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloţi a creditelor în valută, ale cărei costuri sunt estimate la peste 5,9 miliarde de dolari. Criticii susţin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar şi cel de retail vor avea consecinţe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienţi. 

AGERPRES