Deşi majoritatea ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est iau în calcul un împrumut extern, cu precădere de la Fondul Monetar Internaţional, economia cea mai mare din zonă, Polonia, refuză să se îndatoreze la Fond, făcând notă discordantă.

“Nu avem nici un plan legat de un împrumut de la FMI. Polonia nu are nevoie de să se îndatoreze în acest fel”, a declarat adjunctul ministrului de finanţe polonez Dominik Radziwill într-o conferinţă de presă. În completarea declaraţiei, el a precizat că ţara sa nu este în prezent interesată de a se îndatora pe pieţe financiare internaţionale.

O poziţie diametral opusă o are România. Vă reamintim că preşedintele Traian Băsescu a declarat în parlament că avem nevoie de un împrumut extern. În regiunea balcanică mai sunt ţări care vor apela la FMI, cel mai bun exemplu fiind Serbia.

Cel mai recent candidat la un împrumut FMI este Muntenegru. Chiar zilele acestea, guvernul muntenegrean discută eventualitatea contractării unui împrumut FMI. Având în vedere dimensiunile reduse atât ale statului balcanic, cât şi ale economiei sale, oficialii de la Podgorica iau în calcul o sumă undeva între 200-300 milioane euro, pe fondul unei prognozate creşteri economice între 0-2,5% pentru acest an.