Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko s-au întâlnit la Sankt-Petersburg, unde au discutat, în principal despre parteneriatul strategic şi alianţa dintre ţările lor. De pe agendă nu a lipsit însă subiectul războiului din Ucraina.

„Vom vorbi, desigur, despre securitatea în regiunea noastră”, i-a spus Putin preşedintelui belarus, conform transmisiei televizate.

Mercenarii Wagner cer să se meargă spre Varşovia

La rândul său, Lukaşenko i-a dat asigurări lui Putin că îi va ‘păstra’ pe membrii Wagner în centrul Belarusului, şi că Minskul ‘controlează’ situaţia, la câteva săptămâni după sosirea acestor luptători, după rebeliunea eşuată în Rusia.

”Ei cer ‘să mergem spre vest” (…) spre Varşovia, Rzeszow’, i-a spus mai întâi Lukaşanko preşedintelui rus, care a schiţat un uşor surâs.

”Dar, bineînţeles că îi păstrez în centrul Belarusului, aşa cum am convenit”, a adăugat el, amintind însă că a observat ‘proasta lor dispoziţie’.

Contraofensiva Ucrainei a eșuat

De altfel, Vladimir Putin a ținut să puncteze că contraofensiva ucraineană în curs pentru respingerea forţelor ruse a ”eşuat”.

”Nu există o contraofensivă”, a declarat mai întâi Lukaşenko, conform agenției rusească TASS, controlată de Kremlin.

”Există una, dar a eşuat”, a replicat Putin.

Putin anunță ca și-a schimbat planurile

Preşedintele Rusiei a anunţat că prelungeşte cu o zi întâlnirea cu Lukaşenko, un aliat apropiat care i-a adus sprijinul său în negocierea sfârşitului rebeliunii grupului paramilitar Wagner.

‘Mi-am modificat unele planuri. Vom consacra o zi şi jumătate, două zile’ acestor discuţii, a spus Putin, citat de TASS.

Ucraina şi-a început contraofensiva mult aşteptată luna trecută, dar până acum a obţinut doar mici câştiguri împotriva forţelor ruseşti bine înrădăcinate care controlează mai mult de o şesime din teritoriul său după aproape 17 luni de război. Generalul american Mark Milley, preşedintele Statului Major Întrunit, a declarat marţi că ofensiva ucraineană a fost „departe de a fi un eşec”, dar că va fi lungă, dură şi sângeroasă.

De altfel, în urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a criticat contraofensiva armatei ucrainene. El a spus că nu a avut succes în faţa rezistenţei apărării ruse în sudul şi în estul Ucrainei.

„Toate tentativele duşmanului de a străpunge apărarea noastră (…), în special utilizând rezerve strategice, nu au reuşit în timpul întregii perioade de ofensivă. Duşmanul nu a obţinut niciun succes”, a apreciat Putin