Comitetul de politică monetară de la Narodowy Bank Polski a menţinut dobânda cheie la nivelul minim record de 1,5%, în linie cu estimările tuturor celor 30 de economişti intervievaţi de Bloomberg. 

În luna martie a acestui an, Banca Naţională a Poloniei a redus dobânda cheie la un nou minim istoric (1,5%) dar a subliniat că ciclul de relaxare a politicii monetare s-a terminat şi în consecinţă este puţin probabil să adopte o nouă relaxare în perioada următoare. Cu toate acestea, recentele date statistice sub aşteptări i-au determinat pe analişti să se întrebe dacă nu cumva este nevoie de o nouă reducere a costului creditului. 

Produsul Intern Brut al Poloniei a înregistrat o creştere de 3,3% în ritm anual în perioada aprilie-iunie 2015, după un avans de 3,6% în primele trei luni. De asemenea, în luna iulie producţia industrială şi vânzările cu amănuntul au fost sub aşteptările analiştilor iar în luna august indicele PMI a scăzut puternic la 51,1 puncte, cel mai semnificativ declin înregistrat după luna ianuarie 2005. 

Luna trecută, Banca Naţională a Ungariei (MNB) a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară la nivelul de 1,35% iar Banca Naţională a României a decis la începutul lunii menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. 

AGERPRES