‘Cu cât mai târziu o vom face, cu atât mai greu vom reuşi în acest demers, pentru că la acel moment zona euro se va fi dezvoltat.Peste cinci, şase sau şapte ani, vor apărea noi criterii şi modalităţi, care vor trebui ratificate, pentru a putea intra în structurile sale’, a explicat consilierul preşedintelui Bronislaw Komorowski.

Politicienii polonezi sunt îngrijoraţi de faptul că autorităţile din zona euro ar putea lua măsuri drastice de combatere a crizei, mai ales după ce, la 13 decembrie a.c., Băncii Centrale Europene (BCE) i-au fost atribuite prerogative pentru efectuarea supravegherii bancare asupra instituţiilor de credit din zona euro.

Un punct de vedere similar a fost exprimat puţin mai devreme de premierul Donald Tusk.Potrivit acestuia, ţara trebuie să decidă cu privire la termenul aderării la uniunea valutară în următoarele câteva luni, în caz contrar ţara se va confrunta cu riscul de a a deveni una din statele de la periferia zonei euro. Cu toate acestea, el nu a făcut referire la niciun termen precis.

În acelaşi timp, preşedintele Komorowski a declarat la 20 noiembrie că ţara sa ar putea să întrunească criteriile de aderare la zona euro în perspectiva anului 2015. Varşovia va începe în timpul apropiat stabilirea unui grafic cu privire la aderarea la zona euro, iar economia ţării către această dată va fi îndeplinit toate criteriile de aderare, şi-a exprimat speranţa preşedintele polonez, fără să avanseze o dată precisă a aderării Poloniei la zona euro. Majoritatea experţilor de la Varşovia consideră că acest lucru va fi posibil nu mai devreme de 2016.

Polonia este singurul stat membru al Uniunii Europene care a reuşit să evite recesiunea în plină criză financiară globală. În mare parte la aceasta a contribuit slăbirea semnificativă a zlotului polonez faţă de euro, ceea ce a crescut competitivitatea exporturilor poloneze.
SURSA: Agerpres