Ea a precizat că, în această minivacanţă, 24.500 de angajaţi ai MAI au fost mobilizaţi la nivel naţional.

“În dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice au fost angrenaţi peste 8.600 de poliţişti şi 3.000 de jandarmi. S-a intervenit pentru gestionarea a 2.000 de sesizări primite prin 112, dintre care doar aproximativ 76% s-au confirmat”, a declarat Monica Dajbog.

Poliţiştii au început cercetările cu privire la 570 de posibile infracţiuni, în cazul a peste 20% dintre acestea cercetările fiind începute din oficiu.

Potrivit sursei citate, în ultimele 24 de ore au fost prinşi în flagrant 82 de autori de infracţiuni care au săvârşit 85 de fapte penale şi au fost depistate patru persoane urmărite naţional sau internaţional.

“În ultima zi de minivacanţă, pe drumurile publice au fost mobilizate efective suplimentare de poliţişti rutieri pentru a se asigura că românii care au petrecut aceste zile libere departe de localitatea de domiciliu, se întorc în siguranţă acasă. Poliţiştii rutieri au acordat o atenţie deosebită depistării conducătorilor auto care reprezentau un posibil pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic”, a spus Dajbog.

În urma acţiunilor desfăşurate au fost reţinute 432 de permise de conducere şi 99 de certificate de înmatriculare.

Peste o mie de acțiuni de verificare

Structurile MAI, împreună cu poliţiştii locali şi reprezentanţii celorlalte autorităţi, au desfăşurat circa 1.300 de acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în urma cărora au fost aplicate aproximativ 4.300 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 842.000 de lei.

“Au fost desfăşurate aproximativ 1.300 de acţiuni de control la peste 3.700 de operatori economici, 190 operatori transport persoane şi 8.200 obiective de interes, dintre care 2.840 de restaurante, terase şi fastfood-uri. De asemenea, au fost verificate peste 65.400 de persoane”, a mai spus oficialul MAI.

Aproximativ 3.500 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie şi 705 sancţiuni pentru nerespectarea restricţiilor privind circulaţia persoanelor.

Amenzi pentru nerespectarea dintanțării fizice

S-au mai aplicat sancţiuni pentru nerespectarea distanţării fizice, pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea ori a celor privind participarea/organizarea la evenimente, precum şi pentru încălcarea regulilor privind organizarea programului de lucru sau a transportului de persoane.

“La linia telefonică TEL VERDE, la care pot fi sesizate situaţiile de nerespectare a măsurilor de protecţie sanitară, au fost primite 16 apeluri, care au fost direcţionate pentru verificări la nivelul municipiului Bucureşti şi a nouă judeţe”, a mai spus Dajbog.

Cele mai multe sesizări făceau referire la nereguli privind purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanţării fizice.