Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, au efectuat ieri, 24 septembrie, o acţiune de control al autovehiculelor echipate cu staţii mobile de emisie-recepţie ce utilizează banda de 27 MHz şi care circulau în zona limitrofă a oraşului Piatra Neamţ, pentru a verifica dacă aceste echipamente respectă specificaţiile tehnice stabilite de lege.
Acţiunea de control a avut loc la ieşirea din municipiul Piatra Neamţ,  reprezentanţii ANCOM împreună cu agenţi ai Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Neamţ verificând echipamentele de radiocomunicaţii mobile instalate pe 20 de autovehicule. În urma acestor controale, s-a constatat că 3 dintre şoferii opriţi pentru verificări foloseau staţii care nu erau conforme cu standardele, având caracteristici tehnice diferite de cele legale, această abatere fiind sancţionată cu avertisment.  

Conform legislaţiei în vigoare, staţiile mobile de radiocomunicaţii care emit în banda liberă de 27 MHz pot fi folosite fără licenţă de utilizare a frecvenţelor radio eliberată de ANCOM, dar utilizarea lor trebuie să respecte o serie de obligaţii legale. Banda nelicenţiată este cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz şi este, în principal, destinată pentru comunicaţii între puncte apropiate, având o putere reglementată de maxim 4 Watt (putere efectiv radiată), lărgimea de banda a canalului de comunicaţii de 10 kHz şi utilizând modulaţii în amplitudine sau frecvenţă, parametrii tehnici de funcţionare fiind stabiliţi de ANCOM prin Decizia 1.722/2011.

Staţiile de radiocomunicaţii mobile în banda de 27 MHz sunt folosite în principal de şoferii profesionişti pentru a comunica cu privire la diferitele situaţii ce pot apărea în trafic (ambuteiaje, accidente, controale etc). Cu toate că banda de frecvenţe folosită este o bandă liberă, nesupusă licenţierii, cei care o folosesc trebuie să înţeleagă necesitatea de a respecta anumite obligaţii, printre care şi cea cu privire la puterea maximă admisă a echipamentelor.

“Acest fenomen a început să capete amploare în ultima perioadă: şoferii folosesc staţiile de emisie recepţie cu putere mărită faţă de limita maximă admisă. Aceste emisii pot provoca perturbaţii prejudiciabile pentru alte servicii de radiocomunicaţii care emit în benzi adiacente sau utilizarea normală a benzii libere. Cei care utilizează astfel de echipamente fără să respecte drepturile celorlalţi utilizatori ai spectrului radio vor suporta consecinţele legale, care pot merge până la aplicarea unor amenzi contravenţionale. În plus, nici nu are rost să lansezi o întrebare la 30 de kilometri, când cel care ţi-ar putea răspunde poate fi recepţionat doar până la o distanţă de 5 km,” a declarat Cristin POPA, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

ANCOM va continua aceste acţiuni de control împreună cu Poliţia Rutieră în mai multe oraşe din ţară, dar şi de-a lungul drumurilor europene şi naţionale.