În cele două săptămâni vor fi desfăşurate acţiuni pentru conştientizarea şoferilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă regimul legal de viteză. Totodată, în perioada 20 – 26 august 2012, se va desfăşura acţiunea generic intitulată ”Speed Operation” pentru depistarea celor care nu respectă regimul legal de viteză. Această acţiune se înscrie în calendarul de activităţi pentru anul 2012 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere Europene – TISPOL, din care face parte şi Poliţia Rutieră Română. Acţiunea se desfăşoară concomitent pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre, în cadrul acesteia fiind folosite toate sistemele de supraveghere a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea poliţiei.
Organizaţia TISPOL a fost înfiinţată de către forţele de poliţie rutieră din Europa în efortul de perfecţionare a modului de aplicare a legislaţiilor rutiere şi în încercarea de reducere a ratei de victimizare. Potrivit sursei citate, TISPOL şi forţele de poliţie rutieră din Europa acţionează împreună pentru reducerea costurilor societăţii, cauzate de cei în peste 39.000 morţi şi 3,5 milioane răniţi înregistraţi anual pe drumurile Uniunii Europene. Scopul lor, atât la nivel naţional cât şi european, este concentrarea asupra creşterii eficientei acţiunilor de impunere a legii. TISPOL îşi propune să răspândească experienţa cea mai înaintată în rândul ţărilor Europei prin iniţierea unui proces care să permită folosirea tehnicii de vârf în desfăşurarea acţiunilor.
În Municipiul Bucureşti viteza neadaptată la condiţiile de drum constituie a 3-a cauză de producere a accidentelor rutiere. În urma analizelor realizate de Brigada Rutieră, au fost identificate în anul 2011 patru puncte negre din Bucureşti pe linie de viteză neregulamentară (punctul negru este acea locaţie în care s-au produs cel puţin trei accidente cu aceeaşi cauză). Aceste puncte sunt situate în zonele Bd. Lascăr Catargiu / Piaţa Romană, Şos. Mihai Bravu nr. 112, Şos. Mihai Bravu / Splaiul Unirii, Şos. Virtuţii / Pod Ciurel. În primele şase luni ale anului 2012, în Bucureşti s-au înregistrat 39 de accidente rutiere cauzate de viteza neregulamentară drumul public, soldate cu şapte morţi şi 38 de răniţi grav şi 11 răniţi uşor.
Sursa: Agerpres