Proiectul „Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră” a început la data de 1 iulie 2020 şi se va încheia la 30 iunie 2023.  Scopul proiectului este ca România să devină o ţară mai sigură din punct de vedere al traficului rutier, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere. Cauzele generatoare de accidente rutiere sunt multe, însă, cel mai des întâlnite sunt: încălcarea limitei de viteză legală, neatenţia pietonilor, neacordarea priorităţii de trecere.

Pe un trend ascendent se află şi utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, abaterile conducătorilor de biciclete/trotinete şi consumul de alcool sau droguri. La toate acestea, se adaugă faptul că mulţi şoferi sau pasageri nu poartă centura de siguranţă atunci când se află în trafic. Însă, evenimentele cu cele mai tragice consecinţe sunt, fără îndoială, urmare a faptului că cei mici nu sunt transportaţi adecvat, în scaunul auto pentru copii.

Care este obiectivul campaniei demarate de Poliția Română

Obiectivul general al acestei campanii este creşterea gradului de siguranţă rutieră prin informarea şi responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanţi la trafic din care fac parte, fără excepţie: şoferi, motociclişti, biciclişti, dar şi pietoni. Prin activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect, se doreşte ca un număr cât mai mare din populaţia României să conştientizeze pericolele din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulaţie şi acest fapt să-i determine să respecte normele rutiere, dar şi să aplice constant măsurile de siguranţă impuse. Un factor determinant în reducerea numărului accidentelor rutiere îl reprezintă conştientizarea pe termen lung a importanţei cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, conduită ce se naşte şi se dezvoltă prin activităţi educative, începând de la vârste fragede.

Consecinţa concretă, în urma desfăşurării acestei campanii, este ca numărul deceselor şi al rănirilor grave, rezultate din accidentele rutiere produse pe şoselele din ţara noastră, să scadă considerabil, prin creşterea gradului de conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la importanţa pe care o are respectarea măsurilor de siguranţă rutieră.

Proiectul „Educaţie Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră” cuprinde mai multe campanii media integrate, desfăşurate la nivel naţional, dar şi peste 130 de activităţi preventiv-educative interactive. Bugetul proiectului este de 31.405.057,97 lei (din care 20.063.345,59 lei – valoare asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 85% din valoarea totală eligibilă aprobată, 3.540.590,41 lei – valoare asigurată din bugetul beneficiarului, reprezentând 15% din valoarea totală eligibilă aprobată şi 7.801.121,97 lei – valoarea neeligibilă inclusiv TVA).

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin