Polițiștii locali vor fi cu ochii pe trotinete

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care modifică Legea poliţiei locale referitor la trotinete electrice. În sensul că sunt acordate poliţiei locale atribuţii de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. Legea merge la promulgare.

Astfel, iniţiativa legislativă modifică art. 7 alin. (1) lit. j) din legea 155/2010, iar în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are şi atribuţia de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală.

În forma în vigoare a legii lit. j) preciza că poliţia locală „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală”.

Pe 22 mai, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei Deputaţilor a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Nicușor Dan vrea trotinetele pe pistele de biciclete

Acum câteva zile, primarul Nicuşor Dan a declarat că este esențial să se reglementeze modul în care trotinetele sunt închiriate și utilizate. El a asigurat că nu se pune problema de a interzice trotinetele electrice în București. Edilul a spus că în alte orașe din Occident acestea sunt o problemă uriașă. În schimb, în Capitală trotinetele nu sunt o problemă.

Dan a menționat că trotinetele electrice sunt utile atâta timp cât sunt folosite pe pistele de biciclete. El a subliniat necesitatea de a reglementa modul în care sunt închiriate și locurile unde pot fi lăsate pe străzi.

„Viceprimarul are un proiect de hotărâre care încă are mici dezbateri între consilierii generali, despre reglementarea modului în care se închiriază. Pentru noi nu se pune problema de interzicere. În opinia mea, atâta timp cât ele folosesc doar pistele de biciclete, ele sunt utile”, a afirmat Nicuşor Dan pentru RFI.

În ceea ce privește infrastructura pentru biciclete, primarul a anunțat planuri ambițioase pentru anul viitor. Acestea includ amenajarea unui traseu de la Piața Constituției până la Stadionul Național. Proiectul face parte dintr-un efort mai larg de îmbunătățire a condițiilor pentru bicicliști în Capitală. Primarul a spus că unele proiecte nu au putut fi implementate din cauza greșelilor de proiectare.