Tendința vine și ca o reacție firească la scăderile importante de prețuri ce au avut loc pe piața RCA la începutul anului în curs, de peste 20%.  Compania Asigură.ro estimează că prima medie plătită de șoferii români pentru o asigurare RCA va ajunge în primul semestru din 2012 la circa 500 lei, față de aproximativ 472 lei în 2011. Totuși, unele companii de asigurare folosesc criterii de separare a clienților cu rezultate bune, astfel încât aceștia din urmă vor beneficia de prime mai bune decât în anul anterior.

În fine, anul 2012 va aduce nu numai o creștere a prețurilor la RCA ci și o creștere importantă a acoperirii oferite prin aceste polițe, de la 750.000 euro/eveniment pentru pagube materiale și 3,5 milioane euro/eveniment pentru vătămări corporale și deces în 2011,  până la 1 milion euro/eveniment, respectiv, 5 milioane euro/eveniment pentru vătămări și decese în 2012.

“Ne propunem să încheiem peste 55.000 de polițe anul viitor, circa 65% dintre acestea urmând a fi asigurări obligatorii RCA”, spune Răzvan Pavel, reprezentantul Asigură.ro, broker pe portalul căruia se pot încheia și polițe RCA.

Aveți mai jos costurile cu asigurarea RCA pentru o mașină Dacia Logan 1.6 MPI fabricată în 2010 și condusă în interes personal. Astfel, există diferențe importante între prețurile practicate de societăți, după cum reiese și din exemplul următor.