Daca nu vom fi primiti in UE in 2007, am putea avea probleme cu acceptarea asigurarilor RCA si Carte Verde

Potrivit legislatiei in vigoare, politele RCA incheiate anul viitor vor avea extensie pentru Carte Verde. Problema este ca, daca la 1 ianuarie 2007 nu intram in UE, politele nu intra nici sub incidenta directivelor europene, nici sub cele de Carte Verde.
In spatiul european nu exista la ora actuala forma de asigurare auto obligatorie valabila pe planul intern al unei tari si un document special de Carte Verde pentru acoperirea riscurilor fata de terti in timpul calatoriei in alte state. In UE exista un singur document care include cele doua polite.
Daca un client isi incheie o polita RCA pe 10 ianuarie 2006 cu valabilitate de un an de zile, ea trebuie sa acopere si perioada 1-10 ianuarie 2007. Problema este ca, de la 1 ianuarie 2007, legislatia se schimba, iar politia din 2006 trebuie sa contina si asigurarea de Carte Verde valabila pentru perioada 1-10 ianuarie 2007.


Pentru calatoriile in strainatate, romanii care au incheiat polita auto obligatorie vor primi un document special, care suplineste vechea asigurare de Carte Verde, chiar daca nu plateste nimic in plus pentru aceasta, datorita politei RCA incheiata in cursul anului 2006. In Grecia, de exemplu, cetatenii au circulat pe acest sistem inca cinci ani de la data aderarii la Uniunea Europeana. Pentru a ajunge la nivelul tarilor europene, in care cetatenii circula cu o singura asigurare pe teritoriul oricarui stat UE, Romania ar trebui sa fie membra MGA. Dar, pentru a fi membru MGA, trebuie ca procentajul neasiguratilor auto sa fie sub 10% (n.r.- in Romania acesta este de 25%). In plus, se cer garantii ca eventualele prejudicii vor fi platite (la noi exista in forma incipienta o astfel de forma de garantare prin fondul de protectie a victimelor strazii).“Un nivel decent al despagubirilor nu se poate fara un nivel decent al primelor de asigurare si trebuie sa acceptam tendinta fireasca a cresterii acestora.”

Ion Moise,

sef serviciu daune auto Generali Asigurari


Ce se va intampla insa cu aceste polite daca Romania nu va fi integrata in Uniune de la 1 ianuarie 2007 si va fi amanata pana pe 1 ianuarie 2008? Noile forme unificate de polite RCA care vor fi emise anul viitor si vor avea acoperire si pe o perioada din 2007 se vor afla intr-o situatie extrem de confuza din punct de vedere legislativ. Posesorul unei astfel de polite nu va putea beneficia nici de directivele UE, nici de garantiile sistemului international de Carte Verde. “Fara integrare, mecanismul directivelor europene nu va fi valabil si, nefiind un document special de Carte Verde, exista posibilitatea ca asiguratii sa intampine greutati in fata unor eventuale prejudicii fata de terti si poate exista chiar riscul ca romanilor sa nu le fie permisa intrarea in spatiul european din aceasta cauza”, precizeaza Ovidiu Iulian Ciobanu, director departamentul juridic Allianz tiriac. Datorita faptului ca nu suntem incadrati in nicuna din legile europene in cazul neintegrarii la data stabilita, romanii care-si vor incheia polite in 2006 pentru 2007 vor avea doar o acoperire teoretica a riscurilor nu si una practica.

Tarifele politelor care se vor incheia in 2006 pentru 2007 vor fi total liberalizate, iar fiecare societate isi va alege singura criteriile dupa care va stabili pretul asigurarilor. Este foarte probabil ca numarul de cilindri si capacitatea masinii sa nu mai constituie criteriul principal dupa care se face pretul unei polite.

Preturile viitoarelor polite RCA sunt necunoscute

In plus, se vor schimba si limitele de acoperire obligatorii pentru societatile de asigurari, urmand ca acestea sa fie aliniate cu cele din UE. In conditiile in care aria de raspundere a societatilor de asigurari se va extinde, iar limitele minime vor fi de 100.000 de euro pentru prejudicii materiale si minimum 350.000 de euro pentru vatamari corporale, este evident ca pretul politei va creste de la an la an. In Cehia, de exemplu, piata a fost liberalizata in 1992. Datorita riscurilor mari si a pagubelor care pot atinge cote ametitoare in cazul daunelor externe, in fiecare an, Cehia stabileste o prima tehnica de asigurare pur orientativa si are totusi anumite criterii stabilite pe care le folosesc asiguratorii. De exemplu, pentru o masina de calibrul Daciei romanesti prima medie de asigurare in 2004 a fost de 180 de euro, in timp ce pentru un Wolksvagen Passat aceasta a fost de 287 de euro. Cert este ca, in ultimii trei ani, tarifele politelor RCA unificate cu Carte Verde au crescut de peste 2,5 ori. In Romania nu exista suficiente statistici care sa dea o valoarea orientativa asiguratorilor in momentul stabilirii primelor. Procentajul cu care va creste pretul viitoarei polite RCA ramane deocamdata o necunoscuta.

De ce se va scumpi polita RCA

• Limita de acoperire stabilita prin lege pe care trebuie sa o dea asiguratorii, in cazul producerii unui accident, este de 3 miliarde de lei vechi pentru prejudicii materiale si de 5 miliarde in caz de deces de persoane.

• Pentru anul 2006, limitele de acoperire vor fi de 4 miliarde de lei vechi pentru prejudiciile materiale si de maximum 2 miliarde de lei pe persoana pentru vatamare corporala, iar in cazul unui accident de grup, de maximum 10 miliarde de lei.

• Pentru anul 2007, nu va mai exista decat o limita minima. Astfel, pentru prejudicii materiale, limita minima va fi de 100.000 de euro, iar pentru vatamari corporale, de minimum 350.000 de euro pe persoana. (n.r.- la ora actuala Comisia de Supraveghere a Asigurarilor discuta daca nu ar fi bine sa fie introdusa si o limita minima de 500.000 de euro pe eveniment pentriu vatamari corporale).

Piata RCA pe semestrul I 2005

Companiile de asigurari vor lupta in continuare pentru cote de piata, conditii in care in primii ani politele auto obligatorii vor avea in continuare tarife dictate de nevoia de clienti si nu de acoperirea potentialelor riscuri.


sursa: www.1asig.ro