Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că au fost primite oferte pentru programul „Prima Casă” de la 20 de bănci, precizând că acestea au adus oferte sub cea impusă de stat, iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare.

Gheorghe Pogea a spus că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a primit, joi, la încheierea perioadei limită, oferte de la 20 de bănci care urmează să participe la programul Prima Casă, valoarea totală a ofertelor fiind de circa 1 miliard 460 de milioane lei.

Ministrul a nominalizat băncile BCR, BRD, Millennium, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Banc Post, Banca Româneasă, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa, Credit Europe, Unicredit, OPT Bank, ING, Garanti Bank şi Emporiki.

Gheorghe Pogea a spus că, după analiza ofertelor, MFP împreună cu Fondul Naţional de Garantare al IMM-urilor vor comunica şi vor face public în mod oficial, pe site, toate aceste bănci.

„Aş putea spune că multe dintre bănci au oferit sub oferta noastră, deci oferta lor este mult îmbunătăţită, ca atare această competiţie care se va stabili nu va fi decât în interesul cetăţeanului”, a mai spus Pogea.

El a menţionat că, prin acest program, cu un avans de 3.000 de euro, un român îşi poate cumpăra o casă.

Costurile totale, reduse la jumătate faţă de creditele ipotecare

În plus, a spus Pogea, spre deosebire de creditele ipotecare actuale, dobânzile sau costurile totale aferente programului „Prima Casă” sunt mai scăzute cu 42 până la 49% faţă de situaţia actuală, ceea ce înseamnă zeci de mii de euro care pot fi economisiţi.

Pogea a mai spus că, întrucât a fost vorba de suprascriere, statul român a stabilit un plafon de garanţii de 1 miliard, iar băncile au suprascris.

„Practic, în urma analizei ofertelor primite de la bănci, plafonul acceptat a fost stabilit pro-rata”, a mai explicat Pogea, dând şi câteva exemple. Astfel, potrivit ministrului, „BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Românească, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane”.

Pogea a menţionat că toate aceste cifre care reprezintă plafonul acceptat de bănci vor fi prezentate pe site-ul Ministerului.

Ministrul a ţinut să arată că „toate costurile pentru acest credit, aşa cum a fost stabilit prin normele metodologice ale Executivului, au fost îndeplinite de toate băncile care s-au înscris în program”.

Până la 15 iulie, programul intră în efectivitate

Pogea a spus că în continuare, până pe data de 2 iulie, se va semna un ordin comun între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministrul pentru IMM-uri în care se va stabili exact convenţia de implementare a programului, iar după semnarea acestui ordin, băncile urmează să semneze, individual, cu Fondul Naţional ede Garantare pentru IMM-uri, această convenţie de garantare, până la jumătatea lunii iulie, „Prima casă” urmând a fi operaţională.

„Părerea mea este că în prima parte, practic până pe 15 iulie cel târziu, dacă e să discutăm de toate băncile, el va intra în efectivitate şi oamenii vor putea să ia credite”, a spus Pogea, despre perioada până la implementarea programului.

SURSA: Mediafax