Sebastian Burduja susține că Nicuşor Dan a avut „rezultate zero” timp de patru ani

Sebastian Burduja a făcut o serie de declarații despre activitatea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan.

În primul rând, PNL București a declarat că nu va susține propunerea de buget prezentată de primarul Nicușor Dan. Partidul a motivat că aceasta ar contribui la stagnarea orașului și că lipsesc în totalitate perspectivele de dezvoltare.

Marţi, PNL București a comunicat rezultatele analizei efectuate la nivelul consilierilor generali și al comisiilor de specialitate în legătură cu propunerea de buget prezentată de Nicușor Dan. Concluziile evidențiază aspectele negative ale propunerii: stagnare în administrație, lipsă de viziune și incapacitate administrativă.

Sebastian Burduja, liderul PNL București, a caracterizat proiectul de buget propus de primarul Nicușor Dan ca fiind o glumă de prost gust.

„De aproape patru ani de zile, Nicuşor Dan ne dezamăgeşte constant, servindu-ne doar scuze, vorbe şi scandal. Rezultatele sunt practic zero, totul e blocat, iar viziunea de dezvoltare a Bucureştiului lipseşte cu desăvârşire.

În primii trei ani de mandat, PNL i-a acordat lui Nicuşor Dan sprijin total şi şanse fără număr. După retragerea sprijinului pentru primarul general în Consiliul General, votată în unanimitate, PNL Bucureşti are un singur aliat: bucureşteanul”, consideră Burduja.

Conducătorul PNL București a subliniat că partidul său va sprijini toate inițiativele benefice pentru locuitorii Capitalei și va opune rezistență tuturor propunerilor care ar duce la subdezvoltarea orașului.

„Este cazul proiectului de buget propus de Nicuşor Dan, iar motivele noastre sunt simple şi clare: milioane de euro alocate discreţionar pentru parteneriate „de casă”, lipsesc investiţiile, fondurile europene sunt aproape zero şi avem colosala sumă de trei miliarde de lei pentru cheltuieli curente ale primăriei. Ajunge!”, potrivit lui Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja critică administrarea proastă a fondurilor Bucureștiului

El a adăugat că, în urma analizei proiectului de buget și a execuției bugetare din ultimii trei ani, s-a constatat o creștere a cheltuielilor de funcționare, stagnarea investițiilor și o gestionare necorespunzătoare a proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, semn că Bucureștiul suferă de o administrație deficitară.

Conducătorul PNL București și-a exprimat dezamăgirea totală cu privire la sistemul de termoficare bucureștean.

„Primăria Generală a pierdut finanţarea nerambursabilă de la UE pentru termoficarea Bucureştiului din cauza managementului defectuos şi a lentorii în implementare. Fazarea este rezultatul implicit al întârzierilor în execuţie. Nicuşor Dan a uitat matematică de când a ajuns Primar General.

Din cauza lipsei capacităţii de a dezvolta Bucureştiul şi de a mări veniturile, a ales să ignore matematica, afirmând că „a scos PMB din faliment”.

PMB a bugetat doar 1 miliard de lei pentru termoficare, în condiţiile în care este nevoie de 2 miliarde de lei (500 milioane lei pierderile tehnologice ale Termoenergetica cauzate tot de PMB plus 1,7 nivelul subvenţiei pe 2024 calculate de Termoenergetica). Anul trecut, Nicuşor Dan a alocat 2 miliarde lei pentru termoficare”, spune preşedintele PNL Bucureşti.

Burduja subliniază că, potrivit informațiilor disponibile, datoria Primăriei Municipiului București către Termoenergetica și ELCEN în anul 2020 era de aproximativ 500 de milioane de lei. El spune că, în prezent această datorie a crescut la aproximativ 800 de milioane de lei.

„Anul acesta, Nicuşor Dan a propus o subvenţie la termoficare de 1,1 miliarde lei, în condiţiile în care Termoenergetica a solicitat 1,7 miliarde lei.

Pentru subvenţia la transportul public, PMB are o datorie către STB de 500 de milioane de lei şi un necesar de 1,7 miliarde lei. Nicuşor Dan alocă 1,1 miliarde în buget, creând un alt deficit de peste un miliard de lei.

Per total, 3 miliarde de lei lipsesc din bugetul de cheltuieli propus de Nicuşor Dan, iar Bucureştiul rămâne în blocaj economic, financiar şi administrativ”, potrivit PNL București.

„Eșec pe linie” pentru Nicușor Dan

Potrivit liberalilor, investițiile și accesarea fondurilor europene au fost caracterizate drept un „eșec total”. Cifrele demonstrează lipsa de performanță a administrației conduse de Nicușor Dan.

În cursul anului 2021, dintr-un buget total de 5 miliarde de lei, s-au accesat doar 400 de milioane de lei din fonduri europene, ceea ce reprezintă mai puțin de 10%. În anul 2022, situația a fost și mai precară, reușindu-se atragerea doar a 250 de milioane de lei, adică 5% din buget.

În anul 2023, deși în bugetul inițial s-a propus atragerea a 1,5 miliarde de lei, s-a reușit accesarea doar a 400 de milioane de lei, reprezentând mai puțin de 10% din buget și mai puțin de o treime din suma planificată inițial.

„Aceasta este dovada clară de incapacitate a lui Nicuşor Dan de a atrage fonduri pentru dezvoltarea oraşului. Prin comparaţie, comunităţile conduse de primari liberali atrag fonduri europene şi au un buget de investiţii mult mai mare. (…)

Întârzierile birocratice şi structurale la nivelul PMB şi, în mare parte, reticenţa şi inabilitatea primarului de a lua decizii ferme şi rapide în ceea ce priveşte implementarea fondurilor europene au făcut din PMB o instituţie care încă se chinuie pentru banii pe care alţii îi atrag cu multă uşurinţă”, a precizat liderul PNL București.

Nicuşor Dan și-ar face campanie pe banii Bucureștiului

Liderul PNL subliniază că fondurile alocate pentru diverse festivități și evenimente sunt distribuite fără a fi organizate concursuri, iar sume considerabile sunt cheltuite în mod nejustificat pentru publicitate.

În perioada în care activa ca activist civic, Nicușor Dan era cunoscut pentru critica vehementă la adresa alocării discreționare de fonduri din bugetul bucureștenilor pentru evenimente festive, firme de casă și activități de „relații publice”.

„Observăm însă că a alocat discreţionar mai mult de zece milioane de euro pentru diverse evenimente, fără ca organizatorii să participe la un apel de proiecte sau un concurs. (…)

Dacă în primii ani de mandat alocarea pentru astfel de cheltuieli era 0, între timp se pare că Nicuşor Dan a văzut posibilitatea finanţării propriei campanii electorale din banii bucureştenilor şi a alocat zeci de milioane pentru astfel de activităţi prin alocarea fără concurs a banilor pentru evenimentele la care să îşi promoveze imaginea politică.

Toate acestea în condiţiile alocării a 0 lei pentru învăţământ în acest an din bugetul PMB! Învăţământul nu a fost şi nu este o prioritate pentru Nicuşor, deşi a promis 40 de creşe noi în 2020, dintre care zero au fost realizate”, subliniază Burduja.